понеделник, 19 февруари 2018 г.

Серия от китарни изяви в Силистра

Серия от китарни изяви предстоят в Силистра, организирани от китаристката Виктория Цветкова - Клуб "Акустик". 

Първата от тях е на 23 февруари от 14 ч. и на 24 март от 9 ч. в Регионална библиотека "Партений Павлович" - т.нар. Майсторски клас с участието на Боян Дойчев

Www.fccvarna.bg: Боян Дойчев е ръководител на „Китарен Център за Млади Творци“ и е член на УС на СНЦ „Приятели на класическата китара - Варна“, което е сред организaторите на ежегодния фестивал „Дни на класическата китара“ Варна, проведен вече 30 пъти.

Боян Дойчев е роден през 1988 г. в град Варна, където завършва Национално музикално училище „Д. Христов“, както и Национална музикална академия „П. Владигеров“  в София. 

Негови преподаватели по китара в този период са Станимир Диков, Севдалин Стефанов, Нели Недева, Росен Балкански и една от най-ярките фигури на китарата у нас г-н Любен Хараламбиев.
 
През 2005г. Боян Дойчев е удостоен с награди за принос и общински отличия в сферата на музиката и изкуството от кмета на гр. Варна. Боян е оценен и с множество други международни отличия,  от които общо седемнадесет ПЪРВИ, както и други награди от конкурси в България, Румъния, Италия, Сърбия, Гърция, Македония, Германия, Хърватска и др. Познат и желан гост е на музикални събития като изпълнител, преподавател и жури. Той е педагог, ръководител на майсторски класове, семинари и академии.  За себе си казва, че е влюбен в изкуството и във всичко българско…


Силистра в национално турне на китаристи лауреати от Международния фестивал в Плевен



За втора година ще се проведе национално турне "Концерт на побледителите" с лауреати от международния конкурс за класическа китара, част от фестивал на китарата, на който домакин е град Плевен. Концертът ще се проведе през пролетта на 2018 г. като София, Варна, Шумен, Плевен и др. (16-24 март) и в него е предвидено гостуване и в град Силистра на 22 март в зала 13 на Художествена галерия. 

За това съобщи Виктория Цветкова от Клуб "Акустик" Силистра (в него се обучават над 20 души), която участва в Плевенската китарна изява. В крайдунавския град ще гостуват двама китаристи - Филипос Ванолоидис - Гърция, и Никлас Йохансен от Данияпо, съответно миналогодишщни победители в трета възрастова група (до 19 години) и в четвърта възрастова група (без възрастови ограничения). 

Сред намеренията на г-ца Цветкова са и други подобни прояви: концерт на фолклорна основа с участието на изпълнители от различни клубове; провеждане на т.нар. майсторски клас; ще има семинар на китариста Боян Дойчев от Варна, а неговият съгражданин, лютиерът Боян Матев ще представи изработени ръчно от него китари - вероятно през м. април, както и др. още по-мащабни инициативи. 

Събитията, посветени на изкуството на свиренето на китара, предвидени в Силистра се осъществяват със съдействието на родители на китаристи от клуба, на който Цветкова е ръководител, още на държавната и на местната власти, както и на други организации, също и на частни спонсори. Те по свой начин обогатяват културния календар на Силистра и разнообразяват възможностите на добруджанци да се докоснат до различните видове изкуства.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар