петък, 6 октомври 2017 г.

Юбилейна филателна изложба бе открита в Силистра


В Силистра под патронажа на областния управител на област Силистра Ивелин Статев  бе открита 24-ата изложба на Филателно дружество „Димитър Дончев“, продължител на Марколюбителско дружество Сантим организирана за неговата 70-ата годишнина от Общински съвет Силистра и от община Силистра. Участват 22-ма членове на дружеството, представящи марки и пощенски пликове от различни тематични направления – „Добруджа 1940“, „Космос“, „Народни носии“ и др.
Заместник-областният управител Стоян Бонев поздрави филателистите от името на Областна администрация и от името на Съюза на филателистите в България предаде изпратения от неговия председател Спас Панчев златен медал на секретаря на дружеството Христо Христов.
Заместник-кметът Денка Михайлова отправи поздрав от общината и награди 6-ма души със златна значка, също дело на СФБ. Заместник-председателят на ОбС Орлин Николов огласи послание от местния законодателен орган и връчи сребърни значки на 4-ма филателисти, някои от които работят в чужбина. Поздравления поднесоха още Общински съвет на бСП Силистра, КПД Родно Лудогорие, СФБ и НЧ от село Ахинора, област Стара Загора.
Всички присъстващи получиха по екземпляр от специалния каталог, издаден за изложбата, и пощенски пликове, посветени на юбилея, както и във връзка със 130-ата година от Бунта на русофилите – Силистра 1887 г. с лика на неговия ръководител капитан Христо Кръстев.

Силистра е градът с най-много първи места (13) в национални младежки филателни конкурси. В момента в дружеството членуват 25 филателисти от 15 до 75 години.  Сред уникалните експонати на дружеството е делегатска карта на Георги Карапанайотов – секретар на филателното дружество, от X юбилеен конгрес на Съюза на българските филателисти, проведен на 4 февруари 1967 г., както и печат от специалното датно клеймо „1 800 години Силистра“ (11 октомври 1969 г.).




Няма коментари:

Публикуване на коментар