сряда, 23 август 2017 г.

Българи събират средства за монумент на хан Кубрат в Украйна

Българи от цял свят се обединяват в кауза за набиране на средства за изграждане на паметен монумент на гроба на Хан Кубрат в украинското село Малая Перешчепина. 



Версинаж: Междувременно стана ясно, че в подготовка е поредното пътуване до Украйна във връзка с посещение на места, свързани с българщината и, разбира се, с посещение на Малая Перешчепина, където се провежда т.нар. Всебългарски събор. Миналата година в групата имаше и силистренци. Преди години делегация на община Алфатар първа от добруджанци бе там, където посади български рози.

Автобусна програма за посещение на Всебългарски събор  в Малая Перешчепина / Полтавска област/  Украйна
Поклонническо пътуване Към завета на Хан Кубрат 
„В единението е силата”
За автобусите от Бургас, Сливен, Ямбол, Шумен, Разград, Търговище, Варна, Добрич, Силистра и регионите

13.09 – Пътуване – Добрич – Кардам – Констанца – Тулча – Измаил – Одеса.Нощен преход.
14.09 – Пристигане в Одеса. Настаняване. Туристическа програма в Одеса. Градът е голямо пристанище и културен център. Очарователен и аристократичен град, административен и културен център на Одеска област. Населението на града е около 1 милион.  В Одеса са пребивавали много известни българи - Христо Ботев, Данаил Николаев , Иван Вазов. Свободно време. Нощувка в Одеса.
15.09 – Одеса – Полтава (през Киев). Нощувка в Полтава.
16.09 - Участие във Всебългарския събор на гроба на Кан Кубрат. 
От 10.30 часа – Официално откриване на събора. Обръщение към гостите и участниците на събора и литературно-музикална програма ,провеждане на викторини, надигравания, надпяване. Участие в събора в Малая Перешчепина - исторически духовен център на българите в Украйна, през тази година се навършват 105 години  от археологическото разкритие в с. Малая Перешчепина, Полтавска област, Украйна, на най-голямото в света златно съкровище до началото на ХХ ти век - гроба на обединителя на българското племе и исторически отец на съвременната ни държавност, великия български владетел - Кан Кубрат.  
През годините родолюбиви българи са инициирали и сега организират различни събития, свързани с името на Великия Кубрат. На Светия Кубратов гроб българи, местни жители и много гости от България, Румъния, Молдова, Русия, Кавказките републики и Азербайджан се преклониха пред паметта на Великия Кан. По време на Събора бе поставена паметна плоча, близо до мястото, където е погребението. На около сто метра от могилата бе установен кръст и бяхa положени оригинални камъни от пет български столици – София, Плиска, Охрид, Търново и Велики Преслав, както и капсула на място за бъдещ храм.
През 2012 г. бе проведено международно честване - събор в Мала Перешчепина, Полтавска област, по случай 100 години от разкриването на гроба на Кан Кубрат. В събора взеха участие над 3 600 души. 
Връщане в Полтава. От 19.00 часа –к онцерт в залата в Полтава на професионалисти артисти от различни страни. Нощувка в Полтава.
17.09 - Туристическа обиколка на Полтава - град в Североизточна Украйна, на река  Ворскла, административен център на Полтавска област. В началото на XIX век градът започва да бъде застрояван с нови удивителни сгради в бароков и класически стил. Посещение на Мемориала на Полтавската битка. Свободно време. Нощувка.
18.09 – Отпътуване. Нощувка.
19.09 – Отпътуване за България.
Цена:  480  лв на човек в двойна стая, при група от 45 души .
Депозит от 50 %: до 05.08.2017 и представяне на трите имена на латиница и ЕГН – необходими за задължителната медицинска застраховка. Окончателно плащане - до 25.08.2017г.
За пътуването е необходим задграничен паспорт, валиден 6 месеца след  датата на отпътуване
Цената включва: транспорт с лицензиран автобус,Екскурзоводско обслужване, 5 нощувки без закуски – хотел 2 звезди , дарение за мемориала.
За допълнително информация за пътуването: Е. Стайков –член на Инициативния комитет „Към завета на хан Кубрат” - организатор на предстоящия всебългарски събор на 16.09.2017 г. край с. Малая Перешчепина. Тел. за контакт: 0879840006, 0877939100, 029506235
Доротея тур – e-mail: doroteyatour@yahoo.com
Възможно е пътуване със самолет :от София –Киев-София и присъединяване към групата на 15-18.09.17






Няма коментари:

Публикуване на коментар