четвъртък, 20 юли 2017 г.

На Илинден в църквите в Тутракан и в Проф. Иширково


На Илинден в църквата в Проф. Иширково с Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий, заедно с отци от епархията, научаваме от ФсБ-профила 
Кметство Проф.Иширково.
Храмът носи името на св. пророк Илия и е построен през 1906 г. по нареждане на отец Василий като епископ на Доростоло-Червенска епархия, която е с център Русе от 1871 до 2001 г., когато с решение на Църковно-народен събор епархията бе разделена на Русенска с център Русе и на Доростолска с център Силистра, каквато е била от основаването си през 390 г.



Празнична литургия по повод пророка бе отслужена в храма "Св. Николай" и в град Тутракан от Русенския Митрополит Наум, в съслужие с отците Илия и Михаил, научаваме от ФсБ-профила Храм Св. Николай Тутракан.

След службата владиката произнесе слово за силата на вярата, като в края поздрави отец Илия по случай именния му ден, пожелавайки му още дължи години все така вярна и отдадена служба. Поднесени бяха подаръци от дядо Наум, както и от църковните служители към храма в крайдунавския град. Църквата е построена с даренията на родолюбиви тутракански граждани и тържествено е осветена на 14 юли 1865 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар