понеделник, 3 юли 2017 г.

Смесен хор Седянка на Международна хорова среща в Кълъраш



Смесен хор „Седянка“ при НЧ „Доростол“ Силистра с диригент Лидия Кулева участва във втора за година международна изява – този път над 30-те певци станаха част от културния проект „Хорова среща“ (30 юни – 1 юли), дело на Окръжен съвет Кълъраш и на местната свещеническа структура в едноименния румънския град.  

В салона на Център за култура и развитие и в православния храм „Св. св. Константин и Елена“ бяха проведени два концерта - за светска и за религиозна музика, с участието още на детски певчески състав и на Смесен хор „Камерата Данубий“ с диригент Диана Виеру-Бурлеску от града домакин, и на Смесен хор от град Чернавода с диригент Ангел Динку

За отбелязване, последните два миналата година бяха участници в 12-ия Събор на хоровете от крайнавските страни, проведен в Силистра с изключителното съдействие на община Силистра. 
Проявата в Кълъраш е първа по рода си от 2008 г. насам и бе с участието общо на 4 хорови формации, сред които и изключително впечатление направи детско-юношеският хор към протоийрейството. 
На практика хоровата среща в Кълъраш бе генерална репетиция и подготовка за още по-мащабно събитие, планирано за 2018 г., когато ще бъде чествана 40-ата годишнина на Смесен хор „Камерата Данубий“.




В момента Румъния е една от страните, където се провеждат множество хорови фестивали в различни градове като Букурещ, Питещ, Чернавода и др., на някои от които са участвали не само силистренските хористи, но и състави от други български градове.

В България също се провеждат хорови фестивали - първият от тях, както е известно, е в Силистра през 1910 г., но понастоящем домакини са градове като София, Варна, Русе, Търговище (за девически формации), Поморие и Хасково (за музика преди Коледа), Стара Загора (в тазгодишното му първо международно издание се включи успешно и Смесен хор „Седянка“).


Хоровата среща в Кълъраш завърши с концерт на оркестър „Вивартия“ с диригент Тибериу Опря, трето поколение музикант от Кълъраш, чиито предци са били диригенти на местния хор, и солисти: Медиана Влад Опря - сопран, възпитаничка  на академия в САЩ, и Стефан Попов - баритон, българин по произход, който обаче от четвърт век е на сцената на румънска оперета в Букурещ.

В първите дни на м. юли стана ясно, че наесен (19-22 октомври) седенкари ще участват на международен конкурс и фестивал в град Кишинев в Република Молдова, поради което тази година новият им творчески сезон ще започне на 22 август.

Няма коментари:

Публикуване на коментар