понеделник, 22 май 2017 г.

Патриотични прояви в село Зафирово



Учениците от 5 до 8 клас в ОУ „Иван Вазов” с. Зафирово участваха в публична изява на тема „В духа на Възраждането и занаятите – Велико Търново, Трявна, Габрово, Дряново“ („Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС) – фаза І“). Ръководител на извънкласната дейност е Светла Илиева

В съчетание с презентация, разкази, снимки и изложба участниците в Клуб „Без багаж из България“ разказаха и представиха местата, които са посетили през пролетната ваканция.  Гости на събитието бяха ученици и учители от училището, както и родители. 

Събитието бе проведено в навечерието на 24 май в НЧ „Христо Ботев – 1901 г.“, което междувременно получи интересно дарение от Цветелина Савянова – комплект от народни носии и премени в духа на 19-20 в. -  забрадки, престилки, битови кърпи, покривки и други. Читалищното настоятелство най-сърдечно благодари на Тотка Костадинова Иванова, Павлина Иванова Гатева и  Ядигяр  Мехмед  за направените напоследък дарения от книги за възрастни и деца. 


Цветелина САВЯНОВА  в момента работи като учител в ОУ село Стефан Караджа, но е била детска учителка в ЦДГ Васил Левски с. Зафирово, където е родена и живее. Тя е на 40 години, от две години е вдовица, има един син, самодеец, участвал в школата по изобразително изкуство и керамика с отлични постижения в национални конкурси. Майка й Елена Аврамова също е била детска учителка и е една от основателките на читалището, в чието ръководство бе 18 години като самодейка в певческия състав към читалището. Сестра й е участвала в група за автентичен фолклор. На практика майка и дъщеря, както и свекървата на Цветелина - Екатерина САВЯНОВА, са дарители на книги за деца и възрастни. Преди три години Цветелина изготви реферат за нашето село.

Няма коментари:

Публикуване на коментар