събота, 20 май 2017 г.

Росен Атанасов избран за координатор на Съюза на народните читалища в област Силистра

С участието на 11 делегати от читалищата в област Силистра в София бе проведен 34-ият конгрес на Съюза на читалищата, открит от президента Румен Радев, приветствал делегатите от цялата страна, подчертавайки, че читалищата ще бъдат приоритет за всички институции.

"Уникално като европейско явление, читалището просвещава и днес и има роля за запазване и развитие на фолклора и традициите, както и развитието на талантите и изграждането на нови прогресивни личности. И днес в различни кътчета на страната хората обогатяват ежедневието си, благодарение на читалището", допълни президентът (www.topnovini.bg). В знак на съпричастност от ССНЧ подариха портрет на Васил Левски на държавния глава, а от Върховния читалищен съвет - военен компас.



Делегатите бяха поздравени и от министъра на културата Боил Банов, заявил, че започва нова политика за подпомагане на дейността на читалищата и през следващата година стандартът за една субсидирана бройка ще бъде увеличен с 15%.

Докладите са приети с пълно мнозинство. Направени са няколко допълнения и изменения на устава на читалищата, сред които и изискването неплащащите в две поредни години чл. внос да отпадат. За председател на Съюза на читалищата е преизбран с пълно мнозинство Николай Дойнов, делегатите на Конгреса са били около 354, като той е избран за трети мандат с подкрепата на над две трети от тях.

Делегатите на област Силистра на свое заседание избраха единодушно с 11 гласа Росен Атанас Атанасов от НЧ "Св. св. Кирил и Методий" Силистра за координатор на Съюза на читалищата за област Силистра, съобщи Елена Радева, делегат от Бабук. За отбелязване - форумът на Съюза бе проведен в „Славянска беседа“ в театър „Сълза и смях“, където е бил основан през 1911 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар