вторник, 23 май 2017 г.

Часът за раздяла с випуск 2017 настъпи

В представителната зала 13 в Художествена галерия Силистра, където някога се е помещавало Педагогическото училище, бе срещата с абитуриентите отличници от 9 средни училища: СУ, ПМГ, ЕГ и няколко професионални гимназии.
 
Общо 40 най-добри ученици от випуск 2017 имаха честта да бъдат поздравени лично от кмета на общината д-р Юлиян Найденов, под егидата на когото е традиционният празник, както и задочно чрез поздравителни адреси на Красимир Вълчев – министър на образованието, на областния управител Ивелин Статев, както и на други представители на властта.
В празничното послание на г-н Статев, представено пред аудиторията, се казва: „Госпожи и господа – представители на местните власти и на различни институции, уважаеми учители, скъпи абитуриенти, за всички нас тържествата, посветени на завършващите образованието си, са едни от най-вълнуващите.
Особено когато срещата е с най-добрите от тях, получили достатъчно като знания и защитили ги достойно. За да се нарекат гордо „Отличници!“, които поздравяваме и на които благодарим – за всеотдайността, за последователното придържане към учебния материал, за да постигнат и заслужат най-високите оценки.
Те са атестат за училището, за учителя, за семейството и за обществото. Отличната диплома е чудесен старт в по-нататъшния живот на всеки млад човек. Благодарение на нея той може да избира, а в днешно време – и да бъде избиран в кое авторитетно учебно заведение да бъде отново най-добър сред най-добрите“.
Кои са тазгодишните първенци на своите училища, наградени освен със сребърна монета с герба на общината, още и с реплики от археологическото богатство на РИМ Силистра: Росина Георгиева (ПМГ „Св. Климент Охридски“), Мариела Петрова (ЕГ „Пейо Яворов“), Нелина Петрова (ПГСУАУ „Атанас Буров“), Християн Христов (ПГМТ „Владимир Комаров“), Илина Вълчева (СУ „Никола Вапцаров), Християн Иванов (СУ „Дръстър“), Велислав Тодоров (ПЗГ „Добруджа“), Десислава Иванова (ПГЛТ „Евлоги Георгиев“), Джансевер Сюлейман (ПГЛТ „Пенчо Славейков“).
Талантливите музиканти от Клуб „Амадеус“ с р-л Грета Дачева и от ЦМИ „Мегатон“ с директор Меги Илиева (солистки Ева и Биляна), сред които и пианистката Мила Николова, наскоро участвала в световен концерт в престижната зала Карнеги хол в Ню Йорк, поздравиха участниците в тържеството.
В навечерието на 24 май по подобен начин по традиция местните власти почетат отличниците и от средните училища в общините Тутракан, Дулово, Ситово и Кайнарджа. В отделни тържества по подобен начин се дава дължимото на просветни и на културни кадри, както и на творци в различни направления. В повечето общини навръх Деня на българската просвета и култура, и на славянската писменост се провеждат дефилета и общоградски прояви.


И както бе по сценарий в есеистичната му част: „Животът на човек е изпълнен с различни по важност моменти. Днес е слънчев майски празник - на усмихнатите, красиви и умни млади хора, изпълнени с мечти, амбиции, сили, здраве, любов и много надежди - на зрелостниците от Випуск 2017 в Силистра, показали отлични резултати през годините на обучението.

Ние - емоционални, силни и тревожни, радостни и дълбоки, безгрижно щастливи или драматично преломни, имаме много незабравими мигове. С времето, с годините, с житейските усмивки и неволи повечето избледняват, но остават тези , който се бележат с едничката свидна дума „спомени“.

Часът на раздяла настъпи. Випуск 2017 си отива и равносметката е част от радостта на учители, родители и на самите абитуриенти.

Днес поставяме разделителната линия между детство, тийнейджърски години и ново начало - пътя, който е част от друго приключение, изпълнено с много очаквания, надежди и мечти.

В него обещаваме да бъдем различни! Да бъдем начело! Да сме момичета и момчета, които са влюбени в живота, и вървят безстрашно към предизвикателствата! Ще приемем света такъв, какъвто е, и нека той е готов за нас да ни посрещне по същия начин. Ние идваме - млади, различни, любопитни, образовани, желаещи всички победи на времето, в което живеем!“

На 24 май от 10 ч на площад "Свобода" Община Силистра организира празнично шествие на всички училища и културни институти в Силистра и официална церемония по отбелязване на 24 май - Ден на българската просвета и култураq и на славянската писменост.

Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов ще поздрави гражданите, а слово от името на силистренските абитуриенти от випуск 2017 година ще отправи Доника Титева, отличник на ПГСУАУ "Атанас Буров", председател на Ученически парламент Силистра. Знаменосци ще бъдат Християн Иванов - първенец на випуска на Спортно училище "Дръстър" (отличник, национален състезател по джудо и джу-джицу) с асистенти: Мариела Петрова - първенец на Випуск 2017 на ЕГ "Пейо Яворов", и Росина Георгиев - първенец на Випуск 2017 г. на ПМГ "Св.Климент Охридски".

Знаменосци на знамето на Европейския съюз - Християн Христов - първенец на Випуск 2017 г. на Професионална гимназия по механотехника "Владимир Комаров", с асистенти Нелина Петрова - носител на приза "Златна пара" на Професионална гимназия по стопанско управление администрация и услуги "Атанас Буров”, и Илина Вълчева - първенец на Средно училище "Н.Й.Вапцаров" .

Бъдещите първокласници Ирена Красимирова и Константин Руменов от четвърта подготвителна група "Слънчице" на ДГ "Радост" с директор Румяна Георгиева и учители Николинка Маркова и Пенка Цанковаф ще поздравят всички със стихотворенията "Букви" от Цветан Ангелов  "Кирил и Методий" на Младен Исаев.

Празничен поздрав с песента "Вълшебен ден" ще поднесе Емили Джамбазова от Музикална студия ДО РЕ МИ с ръководител Бонка Скорчелиева. Шествието ще завърши с голямо площадно хоро и с изпълнения в Дунавския парк на Градски духов оркестър Силистра.




Тържество в община Дулово: общо 36 отличници в общината, от тях 29 от СУ Васил Левски Дулово, 5 от ПГООТ Дулово и 2 от СУ „Йордан Йовков“ село Окорш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар