вторник, 16 май 2017 г.

Нощ в музеите на Силистра на 17 и 18 май



Най-забележимото откритие по време на водния цикъл през 2015 година бе катедралният, епископски и патриаршески храм на Средновековен Дръстър. Двата храма разположени един на друг бяха локализирани в пространството между паметника на капитан Мамарчев,  паметника танк на Съветската армия и Централ парк – жилищен комплекс с МОЛ.

На това място приблизително в центъра на цитаделата на „Дръстър“ във втората половина на 9 век е била издигната внушителна трикорабна базилика. През 2015 година бе разкопана част от църквата. През последните две години след обработка на събраната информация екипът на проф. дин Георги Атанасов и Кристиан Михайлов успяха да възстановят пълния план на трикорабна триабсидна базилика с дължина около 32 метра, ширина 21 метра.

С мощни стени и великолепен градеж, това е третата по големина базилика от Първото българско царство след Голямата базилика в Плиска и Дворцовата базилика във Велики Преслав. Екипът със съдействието на консерватора Веселин Петров успя да възстанови  целия храм и да изготви макети с мащаб 1:100, които посетителите могат да  видят инплантиран в макета на Средновековния  „Дръстър“.

Сред разрушаването на тази църква в началото на 10 век, приблизително върху нейните основи е издигнат катедралният храм на първия български патриарх Дамян, интронизиран тук през 927 година. Това е най-големият проучван досега кръстокуполен храм  не само в Средновековна България, но и изобщо в християнския свят от 10 век. По план той наумява два знакови храма в Константинопол в 10 век, но ги превъзхожда със своите размери, диаметър на купола 9 метра.

Макет и на този забележителен паметник бе изработен наскоро от екипа на проф. дин Георги Атанасов, Кристиан Михайлов и Веселин Петров, които за пръв път ще бъдат демонстрирани на гражданите и гостите на град Силистра на 18 май от 18,30 ч. в т.нар. проява НОЩ В АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ СИЛИСТРА.

Предвидено е представяне на над 600 предмети, сред тях монети, фибули, пръстени, кръстове и др. от Античността и Средновековието, намерени от иманяри, и предадени  на  РИМ Силистра от Териториална дирекция на Национална агенция за приходите  Варна и Министерство на културата.

Изложбата „Сватба в Добруджа“ в т.нар. проява НОЩ В ЕТНОГРАСКИ МУЗЕЙ СИЛИСТРА, открита на 17 май, бе посветена на най-важното събитие в жизнения цикъл на човека,  а именно създаването на ново семейство. Във формата на постери се проследява целият празничен комплекс от ритуали и действия, характерни за добруджанската сватба от края на 19-ия век до началото на 20-ия век, когато част от сватбените ритуали се променят или отпадат.



Няма коментари:

Публикуване на коментар