понеделник, 17 април 2017 г.

Силистра върна визитата на Сакурагава

Официална делегация от община Силистра в състав: д-р Юлиян Найденов - кмет на община Силистра, д-р Мария Димитрова - председател на Общински съвет, Денка Михайлова - зам.- кмет "Хуманитарни дейности", Йордан Радулов - производител на слънчогледово олио, Иван Ковачев - производител на млечни продукти, Боян Боев - производител на вино, Денислав Георгиев - преводач, и Илияна Пейчева - експерт в кметска администрация,  посети град Сакурагава, Япония.

В Деня на Силистра - 14 септември м.г., по време на тържественото заседание на местния законодателен орган - Общински съвет Силистра, бе сключен договор за двустранно сътрудничество между българската община и японския град.

Делегацията бе поканена да участва в Празник на цъфналата планинска вишна, който е тай-големият за общността Яма закура. В рамките на програмата първата среща на делегацията бе с Н. Пр. Борислав Костов - посланик на България в Токио. Разговорите между кмета Найденов и посланика бяха за задълбочаването на сътрудничеството между двете страни. "Вносът на продукти от хранително-вкусовата промишленост се разраства", отчете посланик Костов. 

В дните от посещението бяха постигнати конкретни договорености между двете общини за размяна на дейности в областите култура, образование, гражданско общество, спорт и бизнес партньорства. По време на официалния прием в чест на кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов покани домакините да се включат в Празник на динения мед в с. Смилец. Делегацията от крайдунавския град посети поклоннически храм, в който бе отслужена церемония - молитва за здраве и благоденствие на хората от Силистра и Сакурагава. 

Д-р Юлиян Найденов изнесе приветствено слово на тържественото откриване на фестивала на вишните. Той покани японски деца да участват в нашия танцов фестивал "Утрешният мир започва с днешното приятелство". Делегацията посети също училище, в което учат 325 деца на възраст до 15 г. и подари на японските деца книги - български народни приказки и рисунки от силистренски деца. 

В програмата на посещението бе и Музеят на камъните, където всяка година български скулптори творят в Сакурагава. На музея д-р Найденов подари реплики на артефакти от нашите земи. През 2020 г. по време на олимпийските игри град Сакурагава ще е домакин на състезания в направление "Спортна стрелба с пистолет", един спорт, в който България и конкщретно Силистра има свои традиции.

Българи и японци присъстваха на първи договорки за износ на вино от българска страна (в делегацията бе Боян Боев от Винарска изба Кайнарджа). В японската община делегацията се запозна с фронт офисите на работа във всички сфери на обществения живот.




По Кворум Силистра, Сн. Фейсбук профил на Денка Михайлова и на община Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар