неделя, 9 април 2017 г.

Петелът ГОГО - талисман на Областна лит. конференция Силистра 2017, проведена във Велико Търново

Проф. Радев, Анета Ненова - РУО на МОН,
Атанаска Атанасова - община Силистра,
и....петелът ГОГО -
талисман на тазгодишната конференция

Великотърновски университет Св. св. Кирил и Методий“. 11-а Областна литературна ученическа конференция Силистра 2017. Научен ръководител проф. д-р Радослав Радев. Гост: проф. д-р Ценка Иванова - декан на Филологически факултет. 

Съорганизатори: РУО на МОН Силистра, представено на форума от Анета Ненова - ст. експерт по български език и литература, дългогодишен партньор в организацията на конференцията; община Силистра - представена от Цветана Игнатова - директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“, и от Атанаска Атанасова - гл. експерт „Гражданско образование, социална среда и младежки дейности“ в Община Силистра“, както и 7 училища от 4 общини в област Силистра: от град Силистра - ПМГ „Св. Кл. Охридски“, ЕГ „П. Яворов“, ПГСУАУ „Ат. Буров“ и СУ „Н. Й. Вапцаров“; от град Дулово - СУ „Васил Левски“; от град Тутракан - СУ „Хр. Ботев“, и от град Главиница - СУ „Васил Левски“ (общо 51 участници от 11-12 клас). 

Тазгодишната тема бе „Светът на животните в българската литература и култура“. Литературната конференция е единствена по рода си в страната в сътрудничество между ВУЗ и училища и на нея гостуваха училищни дейци от област Враца. Тя започна през м. декември м.г. и подготовката й продължи 4 месеца, през който период научният ръководител, учителите - филолози българисти, и учениците работиха заедно, за да изведат разработките си до конференцията. 

Най-добрите от тях получиха отлични оценки, а някои по преценка на проф. Радев имат възможност да я ползват като балообразуваща, за да кандидатстват за определени специалности  в университета в старата ни престолнина.

Проф. Радев, проф. Иванова и г-жа Игнатова поздравиха на финала участниците в конференцията, подчертавайки ролята на учителите като флагман на научната проява, уникална по форма и съдържание. Приветствие бе поднесено и от името на областния управител Петко Добрев, тъй като бе спазена традицията Областна администрация Силистра да стане съпричастна към конференцията.

„Ако сте птици - полетете, ако сте котки - скочете, ако сте петли - пропейте, светът ще Ви чуе и разбере“, пожела в заключение на всички докладчици научният ръководител проф. д-р Радослав Радев, който е родом от Главиница и средното си образование е завършил в Силистра. В момента е председател на Общо събрание на ВТУ и ръководител на катедра „Методика на езиковото и литературното обучение и литературознание“. 

Талисман на конференцията бе петелът ГОГО (Горя от Очакване за Голямо Общуване), присъствал задочно чрез изящна рисунка на Матей Матеев - част от корицата на новата книга на проф. Радев - Смехотворецът в българската литература и култура, чийто първи том излезе от печат и е в разпространение.

С цветен ритуал навръх светлия християнски празник Цветница започна заключителният етап на конференцията. Проф. Радев бе подготвил семенца от пролетни цветя (60 луковици от 6 различни видове цветя). Той призова всеки участник да запише своите тревоги на цветно листче, и след като бъдат посадени заедно в цветна алея пред ректората на Великотърновския университет да се трансформират в цъфтеж на радостта и младостта

Ефектите от конференцията: участниците в нея бяха провокирани с тема едновременно философска и житейска; бяха изненадани с идеята да надникнат в тайнствата на живота; минаха през проверка на знания; получиха заверка за участие в едно предизвикателство, от което извличат само ползи, независимо от получената оценка; и накрая - някои бяха поканени да продължат да бъдат част от един от най-достойните ВУЗ-ове у нас. 

С внушението, че мечтите ни могат да бъдат осъществени и без да се отдалечаваме прекалено далеко от родното място. (И като че ли на място прозвуча поздравът Я, кажи ми, облаче ле бяло, изпълнен от Свилена Георгиева под китарен акомпанимент на Симеон Димитров - и двамата от ЕГ Силистра).

В същото време конференцията бе празник на науката, но заедно с това - незабравимо и актуално общуване с академичното начало, което в съчетание с юношеския плам може да сътвори чудеса. При това случили се на един хълм, където още личат корените на българската държавност в далечното ни, но славно минало. Което е важно да бъде почувствано и осъзнато от младите хора, носещи ум, сърце и младост.

Анета Ненова: „Във всички досегашни издания на конференцията участниците са 516, а номинираните 231 от тях. Най-много участници – 52 – на първия етап, е имало през 2015 г., а най-малко – 26, през 2009 г. Какви са били предложените до този момент теми в останалите години, с уговорката, че в периода 2007-2008 г. разработките са били най-общо по текстове от българската литература: „Естетика на малкото и голямото в българската литература“, „Веселие смях и присмех в българската литература“, „Обществото – спасение на духа или отчуждение на личността“, „Памет и забрава  в родовото и в националното пространство“, „Пътят и пътуването в българската литература“, „Образите на смелостта и страха в българската литература и култура“, „Числата и хората в българската литература и култура“, „Вина, наказание и прошка в българската литература и култура“ и др.“.




Проф. Радев, участващите учители и проф. Иванова - снимка за изпроводяк, вместо покана за следващата година, независимо колко е трудно за учениците да пишат литературни съчинения, макар и с добронамерена академична подкрепа

Няма коментари:

Публикуване на коментар