сряда, 1 март 2017 г.

Кукерска вакханалия от Крайдунавска Добруджа до румънски Брънещ

27-28 февруари 2017 г. В румънското село Брънещи, което е на 19 км. от Букурещ, бе проведен поредният Ден на кукерите с участието на носители на традицията от северната ни съседка (от областите Илфов, Кълъраш, Вранча, както и от градове като Алба Юлия и др.), от България (Кукерска група „Шиковци“ от село Калипетрово и Сурвакарска група от село Витановци край Перник) и от Сърбия (представители на град Шабац).

Те представиха най-разнообразни сцени и моменти от човешкия живот – сватби, кръщенета и погребения; стилизирани прояви на борбата между доброто и злото; между мъжете и жените (сръбският танц бе наречен „Амазонките от Шабац“) и т.н. Особено страховити бяха маските на перничани, изработени от рог и дърво, а  истински карнавален вид се представиха вранчалии с маски гиганти.

Най-автентични както винаги обаче са кукерите на Калипетрово, неслучайно носители на най-големи награди от наши и международни тематични конкурси и фестивали. На 18 март в село Калипетрово е Националният фестивал на кукерите, провеждан повече от 30 години на всеки две години веднъж.

В трета година празникът е организиран от областни и регионални държавни и общински организации (кмет Николае Чизмару, зам. кмет Корнел Станку), вкл. местния Дом на културата с ръководител Себе Овидиу и Асоциацията за култура в селото.

Както и на партньори в лицето на общинския съветник Велику Рустика, който е неизменен домакин на калипетровската група - при това не за първи път, предвид факта, че преди повече от 200 години българи от Калипетрово и други добруджански села са се заселили по тези места, бягайки по-далеч от поробителя. В продължение на години заслуга за задругата има и общественикът Георги Вълев.

Сред специалните гости на празника бяха зам. областният управител на област Силистра Младен Минчев и представител на българското посолство в Букурещ, които се срещнаха и беседваха с румънци с български произход, сред които краеведът г-н Стойчу, учителката Елена Попеску и др., проучвали обичая и имащи заслуга той да се превърне в основно събитие в селището, в което живеят над 10 000 души.

Традицията, свързана с кукерството дава началото на проявата, подкрепена през последните години с международен проект от дарителски фонд от Норвегия, благодарение на който се издават книги, брошури, видеокасети и др. нагледни материали.

В нея участват децата от местната детска градина „Рица гъргарица“ („Калинка“), 4-те гимназии, гости от различни градове, а вечерта по улиците на селото бе истински народен празник за всички, излезли маскирани, за да напомнят за доброто старо време, когато хората са били съпричастни към ритуалите.

Няколко телевизии отразяват най-мащабната кукерска проява в Румъния, на която обикновено гостуват групи, били част от още по-големите прояви от този характер, провеждани в България – „Кукерландия“ в Ямбол, и „Сурва“ в Перник.

Миналата неделя навръх Сирни Заговезни кукерски празници имаше в силистренските села Айдемир, Кайнарджа и Проф. Иширково, както и в град Алфатар (в кв. Попово - за пръв път), а кукерски групи от Варненци и Старо село гостуваха на кмета на община Тутракан, за да отбележат празника.




Брънещи – Силистра
Йордан Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар