събота, 4 февруари 2017 г.

Над 300 са членовете на силистренската организация на слепите

Силистренската структура на слепите е част от едноименния съюз, обединяващ сродни организации в страната. В местното регионално сдружение членуват 306 души от различни възрасти, макар че средната възраст на хората със зрителни увреждания, притежаващи съответно експертно решение, са със средна възраст 50-55 години, показва статистиката според Петранка Стоянова, която е начело на регионалната организация.

В нея са представени жители на общините Силистра, Кайнарджа, Алфатар и Ситово. В област Силистра регионални организации има още в Дулово, както и в Тутракан, заедно с Главиница. На всеки три месеца се провеждат заседания на ръководството на регионалните организации, когато се разглеждат проблеми, сред които става ясно, че се завишава възрастта. За съжаление, все по-малко млади хора със зрителни проблеми могат да учат (най-близкото до Силистра специализирано училище е във Варна, което в предишни години доста от членовете на организацията са завършили).

Най-много 1-2 души от добруджанци могат да бъдат сред обучаемите и в рехабилитационния център в Пловдив, обединяващо звено на национално ниво, където е възможно да получат знания по мобилно ориентиране; компютърна грамотност; курсове по готвене, цветарство и др. За отбелязване е, че от силистренската група 19 са познаващите брайловата азбука. Тъжното е, че едва десетина души работят, а преди 20 години е закрито местното предприятие филиал за хора със зрителни увреждания.

Най-малко в 3-4 семейства в организацията с център Силистра и двамата съпрузи за незрящи, някои от тях имат пораснали деца студенти и трудно ги издържат. По тази причина наскоро е помогнато на студентка от такова семейство с 500 лева, за да има възможност да покрие належащи разходи.

Противно на всякакви представи, спортът е сред най-развитите дейности сред слепите: най-силният шахматен клуб за незрящи е в Дулово – трябва да се знае, че за тази категория хора има специални комплекти за древната игра; табла, спортен риболов са други спортове, към които има интерес. Около 6 000 лева обаче са средствата за дейност в организацията, вкл. за транспортни разходи и командировки. Известна със своите изяви и е и Фолклорна група „Зора” с помощта напоследък на фолклориста Тодор Скорчелиев.

Съюзът на слепите провежда и благотворителни каузи, сред които и спортни състезания, изложби – миналата година в Тутракан в помощ на деца в риск, вероятно и сега през м. март  пак там ще има благотворителна изложба. Участие с подобно съдържание е имало и в Шумен.

Друга интересна информация е, че все повече са възможностите незрящите да се сдобиват с подходящи за тях уреди: апарат за кръвно налягане, говорещи часовници, пригодени игри - табла, шахмат, дама и др. За клубните членове се полагат отстъпки. Случва се да има и дарения, като последното е на Младежка коледарска при Клуб на инвалида и пенсионера "Хари 3" - село Калипетрово, заделила 150 лева, които бяха разпределени за хранителни продукти за пет дами, членове на силистренската организация на слепите.




Няма коментари:

Публикуване на коментар