сряда, 23 ноември 2016 г.

Телесната и небесната Афродита на гости в Силистра

Преди две години актрисата Бойка Велкова представи своя пръв моноспектакъл ПЪТЯТ КЪМ АФРОДИТА, в който си дават среща НЕБЕСНАТА и ТЕЛЕСНАТА древногръцка богиня, казват, родена от морската пяна, разсъждавайки в свой собствен и подчинен на чилийката Исабел Алиенде стил.

Две години по-късно и само месец след гастрол в САЩ (б.а.-през м. април т.г. пък бе канадският тур на актрисата), съпругата на кавалджията на планетата Теодосий Спасов - автор на музикалната картина в спектакъла, намери пътя към Силистра, за да се представи по великолепен начин в салона на община Силистра със съдействието на кмета д-р Юлиян Найденов.

И да остави, подобно на Теодосий, гостувал също наскоро в рамките на Събора на хоровете от крайдунавските страни, неповторими впечатления, въпреки честия звън на мобилни телефони в залата, развалящ пиршеството на духовното съпреживяване, предизвикано от свалените воали, с които е по принцип забулена всяка жена.

Книгата на чилийката, влязла в основата на театралния сценарий,  е трудно определима като жанр, защото в нея има всичко – пътеписи и любовни истории съжителстват с аромати, рецепти и тайни за афродизиаци. С щипка от всичко това е подправено и представлението на Велкова. Ще има и танци, и вино, и аромат на канела – все любими преживявания на актрисата.
„Една жена и една актриса се срещат на сцената, за да си подадат ръка, за да си признаят няколко тайни, за да си споделят забавни истории и да заявят своя вкус към изкуството, храната и силата на прошепнатите слова. Дали ще успеят да си простят една на друга?”, отбелязва Велкова в анонса към представлението.
Според Бойка „Пътят към Афродита” е за връзката между прегрешенията и духовното израстване, за съвместното съществуване на Небесната и Телесната Афродита. Уникални моменти пъстрят постановката, вкл. танц с дълга коса на фона на цигулкува музика, и друг по вечна класика - с традиционни за всяка жена аксесоари - тенджери, чинии, и различни кухненски прибори.
„Има подправки, без които животът ни би бил напълно безвкусен, точно тях и някои други афродизиаци описва този красив сценичен разказ. Исабел Алиенде посвещава тези еротични фантазии на веселите, влюбените и – защо не? – на уплашените господа и унилите дами”, казва актрисата.


Преди време в интервю пред bTV Бойка Велкова, която на мултимедия в спектакъла показва в размисъл съпруга си, сина си и колежката си Татяна Лолова - нейна любима актриса, споделя, че е изгубила много време, за да се научи да живее в мир със себе си и се надява, че чрез ролята си в „Пътят към Афродита” ще повлияе на жените да се научат да живеят със себе си  (Жената трябва да е като бижу”).

Спектакълът дава възможност на актрисата, завършила балетно училище, театрален колеж в САЩ и НАТФИЗ в София, да покаже своите умения по различни видове танци: степ, модерен балет, латино, фолклор, но владее още исторически танци, пиано, езда и фехтовка. Добруджанската снаха има 11 награди в творческата си кариера, колкото е броят и на филмите, в които е играла (вкл. 4 и 5 сезон на сериала ПОД ПРИКРИТИЕ). От личния й сайт www.boikavelkova.com научаваме още, че има над 30 роли в театъра (прониквания в различни микро вселени като Гогол, Чехов, Шекспир, Оскар Уайлд, Едуард Олби, Тенеси Уилямз; пиесите: „Чайка”, „Боси в парка”, „Абсолвентът”, „Трамвай желания”, „Кой се страхува от Виржиния Улф”…Напоследък: „Любов №2” и „Козата”). 

                                                                                  



Няма коментари:

Публикуване на коментар