вторник, 1 ноември 2016 г.

Гръден хирург от национална величина учреди стипендии за абитуриенти отличници и патриоти от две силистренски гимназии


Известният български медик проф. д-р Иван Гаврилов от София – гръден хирург и мамолог, в същото време и невероятен патриот и писател, направи едно от най-интересните и полезни дарения в Силистра. Тези дни от негово име в посреднически план те бяха връчени от Светлана Великова – бивш областен управител, и от д-р Даниела Костадинова – директор на МБАЛ Силистра, на Анелия Невска – директор на ПМГ „Св. Климент Охридски“ и на Магдалена Атанасова – директор на Езикова гимназия „Пейо Яворов“.

На двете училища са дадени по 3 000 лева, за да стигнат за три поредни години за по две стипендии по 500 лева годишно – по една за момче и за момиче – абитуриенти от всяка от гимназиите, определени на база отлични учебни резултати и силна изява в патриотичен план.

Отделно д-р Гаврилов дари книги – свои и на майка си Величка Найденова Костадинова-Маркова, свързани с българската история и Първата световна война, на които теми и двамата пишат. През м. септември т.г. той бе специален гост на честването на 100-годишнината на Тутраканската епопея на Мемориален комплекс „Шуменци 1916“, както и в град Тутракан, по покана на кмета на общината д-р Димитър Стефанов. Тогава в крайдунавския град проф. Гаврилов дари 3 000 лева за стипендии на ученици от двете средни училища - Йордан Йовков и Христо Ботев.

Също той дари от сърце и душа параклиса към комплекса, музея и дете, отличило се с достойно обществено поведение. Междувременно негови творби бяха публикувани във вестниците „Тутракански глас“ и „Силистренска трибуна“.





Няма коментари:

Публикуване на коментар