вторник, 11 октомври 2016 г.

Дигитализират обекти от община Тутракан, ученици посвещават спектакъл на император Диоклециан

На територията на Дунавския парк Тутракан бе проведен спектакълът „Трансмариска – древното начало“, дело на ученици от седмите и единадесетите класове на Средно училище „Христо Ботев“, ръководени от учителката по история Маргарита Димитрова. Събитието бе посветено на Седмицата на четенето и на римския император Диоклециан.

В основата на театрализираното действие е легенда на тутраканката Румяна Капинчева, ръководител на екип от представители на Националния научен експедиционен клуб ЮНЕСКО, който до края на седмицата ще проучи над 60 обекта – природни, културни, исторически и археологически, намиращи се на територията на община Тутракан.

„Всички те ще бъдат дигитализирани, а добруджанската община е първата, в която това ще се случи по проекта „Приятели на българските съкровища 2016-2020“, провеждан под патронажа на евродепутата Момчил Неков“, заяви председателят на клуба Кристиян Калчев, родом от Тутракан.

Изявлението му бе в присъствието на заместник областния управител Елена Томова, която приветства от името на областния управител Стоян Бонев участниците в спектакъла с думите: „Скъпи млади патриоти, днес Вие посвещавате на своя древен град изява, доказваща, че в сърцето Ви тупти непреходното чувство за принадлежност към общност, която познава миналото и работи за бъдещето на своето населено място. Със създадената постановка по достоен начин се отдава значимото на уникалната възможност, осъществявана по линия на ННЕК ЮНЕСКО, благодарение на която Тутракан – наследникът на някогашната Трансмариска, ще има мечтаната дигитализация на различни важни обекти“.

Благодарение на спектакъла, плод на съвместна работа с Радка Трифонова, учител по история и цивилизация в 5-8 клас, гостите, сред които председателят на местния Общински съвет Данаил Николов и д-р Габриела Миткова – началник на Регионално управление на образованието Силистра, си припомниха най-важното от историята на древната Трансмариска – един от най-важните военни центрове в Долна Мизия по време на Римската империя.

По отношение на проекта г-н Калчев уточни, че една от целите на проекта, финансиран от благодетели и родолюбиви българи, е безплатното рекламиране на туристически обекти в малки общини, вкл. и чрез сайта www.friends-bulgaria.eu, който е активен на български и на английски езици. 

В края на програмния период на четири езика – английски, български, френски и руски, ще бъде издаден сборник с културно-исторически и природни обекти, в който ще бъдат представена и Крайдунавска Добруджа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар