вторник, 4 октомври 2016 г.

В Тутракан стартира национална програма на ННЕК-ЮНЕСКО


Кристиян Кълчев
На 10 октомври т.г. стартира националната програма на Национален научен експедиционен клуб ЮНЕСКО „Приятели на българските съкровища“, съобщи неговият председател Кристиян Калчев, родом от Тутракан. Тутракан е първата община измежду всички 265 общини в страната с официално представяне на програмата. 

Тя ще е и първата (причината за тази чест е 100-годишнината от Тутраканската епопея), дигирализирана по линия на ННЕК ЮНЕСКО (научната група е съставена от 7 души с ръководител тутраканката Румяна Капинчева).

Програмата се провежда под патронажа на петима евродепутати: Момчил Неков и Илияна Йотова от БСП, Светослав Малинов от Реформаторски блок, Мария Габриел от ГЕРБ, както и българската Костадинка Кунева, избрана от гръцката партия СИРИЗА. За отбелязване – двама от тях – Неков и Кунева, са родом от Силистра.

Програмата е под патронаж още на академик Васил Гюзелев и на Татяна Дончева – лидер на Движение 21. Очаква се патронаж да дадат и премиерът Бойко Борисов, министърът на културата Вежди Рашидов, председателството на Народното събрание, а също и Негово светейшество патриарх Неофит.

Какво казва за задачите на програмата Кристиян Калчев: „Благодарение на нея ще заснемем в 3D формат всички паметници на културата, историята и археологията на територията на дадена община. Снимките след това ги качваме на сайта www.friends-bulgaria.eu/bg/ в раздели „културни обекти“, „исторически обекти“, „етнографски обекти“, „археологически обекти“,  където ще бъдат материалите за обектите, заедно с кратка информация за тях“.



Няма коментари:

Публикуване на коментар