вторник, 4 октомври 2016 г.

Изложба с 30 литографии „Пейзажи от Долен Дунав – отсам и отвъд” в Държавен архив Силистра


По случай 65-годишнината от създаването на държавните архиви в България, на 10 октомври от 11 часа, Държавен архив Силистра ще открие  изложба  „Пейзажи от Долен Дунав – отсам и отвъд”. Под това име са обединени 30 литографии от ХІХ век в жанра „ведута”, появил се в италианското ренесансово изкуство. 

В Изложбената зала на Държавен архив - Силистра ще бъдат показани панорамни изображения на градове с военни крепости, кораби и пристанища по поречието на Долен Дунав. Графиките показват архитектурата, ландшафта и облеклото на хората от тези градове. Включени са и текстове от пътеписи от ХVІІІ – ХIХ-и век. 





Ведутите се превръщат в документален материал за изследователите, тъй като представят маршрутите на пътешествениците от Европа. Освен реалистичната им достоверност, графичните изображения притежават и висока художествена стойност. Техни автори са петима австрийски и холандски художници.

Гравюрите са от фонда на Монархическия институт, съхраняван в Централния държавен архив. Изложбата ще остане в Държавен архив – Силистра  до края на м. октомври. С откриването на изложбата ще бъде даден старт на Деня на отворените врати в Държавен архив – Силистра, който ще продължи с презентация на архивни колекции на/от сайта на Държавна агенция Архиви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар