сряда, 5 октомври 2016 г.

Разпятия в стъкленици в 20-годишния манастир „Покров Богородичен“ между Айдемир и Сребърна

Навръх своя празник – „Покров Богородичен“ (1 октомври), своята 20-ата годишнина отбеляза едноименният храм при манастира в местността „Кълнежа“ край село Айдемир. Вече две десетилетия това е едно от най-посещаваните от вярващите православни християни места – обители, намиращо се при това в близост до световен феномен, какъвто е Поддържан резерват „Сребърна“.

Манастирът е първият по рода си, изграден в съвремието на Крайдунавска Добруджа. Първоначално е бил мъжки, а от години е женски – първа игуменка е Йоана, а в момента – Анастасия. Ктитор на манастира е покойният епископ на епархията Генадий, под чието ръководство става нейното изграждане, за да бъде осветена само след 40 дни.

Отец Чаков и сестра Анастасия
В основата на всичко е подарената от Ловно-рибарско дружество „Сокол 1“ двуетажна виличка, отделно с общината са заменени земи, за да се оформи парцел от десетки декари земя, върху част от която е днешната църква.

Предполага се, че в далечното минало в района е имало друга църква, примерно преди около двеста години, което означава, че мястото не е случайно. Църквата е по проект, осъществен от строители българомехадани от Тетевенския край, които успяват за 20 дни да свършат работата „до покрив“, след което парите свършват.
Сестра Йоана

Намерени са от дарения други средства, за да продължи градежът с измазването, а впоследствие след години става и изписването на храма. Сред далите своята летва в оня период са „Горско стопанство“ Силистра, „Поларис 8“, циментови заводи Девня.

„Освещаването бе на празника „Покров Богородичен“, защото така решихме с дядо Генадий – много са църквите, но не толкова в Добруджа, носещи това име („Покров на Пресвета Богородица“), един от най-големите празници в християнския свят“, заяви пред медиите протосингелът на Доростолска епархия отец Добри Чаков в деня на тържеството, завършило с курбан.

В повечето славянски езици думата „покров“ означава едновременно „покривало“ и „защита“. Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви.

Според преданието на 1 октомври 910 г. по времето на император Лъв Мъдри арабите нахлули в пределите на Византийската империя и я подложили на тежко изпитание. 

Свети Андрей Юродиви с ученика си Епифаний се намирал по това време (събота срещу неделя, когато храмът бил пълен с народ) в цариградската църква Влахерна, където се пазела като скъпоценна реликва една от одеждите на света Богородица.
В 10 часа през нощта по време на всенощното бдение св. Андрей насочил погледа си нагоре и видял св. Богородица във въздуха, обкръжена от пророци, апостоли и ангели. Със своя покров тя покривала богомолния народ и се молела на своя божествен Син за него. Развълнуван от гледката, св. Андрей запитал тихо ученика си: - Виждаш ли, брате, как света Богородица се моли? Епифаний отговорил: - Виждам, отче свети, и се ужасявам!“
Това видение на двамата подвижници станало известно на богомолците в храма, а след това и на целия град. По молитвите и покровителството на света Богородица арабите били прогонени от страната. А Църквата учредила празника „Покров Богородичен“, както се нарича и храмът на староверците в квартал Татарица на село Айдемир, какъвто със същото име и в село Ресилово край Дупница.
Много от инфраструктурата на манастира в Кълнежа е направена също с дарения: беседката, чешмата, пътят до манастира и др. Има проекти за още разширения, вкл. за камбанария и други постройки, но засега няма средства за реализацията им.
Манастирът е известен и със своите десетки стъкленици, в които са създадени от дърво миниатюри (разпятия на Христос), пресъздаващи църковни сюжети, като най-старият екземпляр е от 1818 г. Някои от тях са от чужбина, пратени включително от далечна Канада. Около 30 са кръщавките в църквата през настоящата година, но е имало години и с по 50, но се правят и сватби на това свято място, около което някога е имало и светилище.

На 14 октомври в православния храм в село Брадвари ще има празник на църквата, на 19 октомври - в Сърпово, на Димитровден в Калипетрово, където се гласят да създадат Инициативен комитет за честване на 170-ата година на църквата. На Архангеловден - в Сребърна.



Няма коментари:

Публикуване на коментар