неделя, 4 септември 2016 г.

Приключиха разкопките в Залдапа - най-големият римо-византийски град


ФсБ профил на Проф. д.и.н. Георги Атанасов

На 2 септември 2016 г. нашият екип проф. д.и.н Г. Атанасов от РИ Музей – Силистра, доц. д-р Валери Йотов от РИМ-Варна, д-р Йото Валериев от Университета „А. Златаров” – Бургас (до средата на 2016 г. в РИМ – Добрич) приключиха разкопките в най-големия римо-византийски град Залдапа (община Крушари до българо-румънската граница) във вътрешността на Добруджа и С/И България. 

Установихме окончателно размерите на голямата епископска базилика по средата на централната улица с обща дължина около 62 м и ширина 22 м. – една от най-големите и предствителни в българските земи през раннохристиянската епоха (ІV-VІ в.) с голям амвон.


Най-новото – под епископската базилика № 3 от началото на VІ в. разкрихме ранна църква № 4 от края на ІV в. (около 30х18 м) с неповторима крипта за съхраняване на свети мощи – най-голямата и най-представителната в българските земи, заемаща цялата апсида с дължина над 5,50 м, ширина над 3,50 м и височина около 2,50 м. Разделена е на 2 камери – голяма и малка, в които могат да се положат нерезчленените скелети на трима светци-мъченици. 

В ъглите на двете камери открихме кости от скелетите (до едните великолепен сребърен медальон с христовия монограм) оставени съзнателно в осветеното пространство след преместване на скелетите в новопостроените крипти под базиликите (№ 1 и 3) от началото на VІ в., които разкрихме при проучванията през 2015 г. и юли 2016 г. 

Предстои изграждане на защитно съоръжение над криптата, такова, каквото бе издигнато над криптата на базилика № 3 през есента на 2015 г. с решителната намеса на кмета на община Крушари Добри Стефанов. След като Министерството на културата и по-точно журито към министерството отказа финансиране за 2016 г. отново Добри Стефанов намери средства за да продължим проучване на този забележителен паметник, бих казал без аналог в раннохристиянската археология по българските земи последните десетилетия с три разкрити големи базилики и три неимоверно големи и добрe запазени крипти за свети мощи, като и в трите открихме фрагменти от свети мощи. 

Надяваме се за следващата година да получим някакви средства за да допроучим новооткритата крипта, защото коридора и стълбището са недопроучени (определено може да има изненади в западна посока, и размерите да се окажат много по-големи) поради изчерпването на последните стотинки. 

Благодаря на екипа и на сътрудниците ни, защото се отказахме единодушно от полагащите ни се хонорари за да можем да работим и консервираме. Паметникът заслужава всякакви жертви – пред мощите на мъчениците разговорите за пари и хонорари са непристойни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар