сряда, 7 септември 2016 г.

76 години Крайовски мирен договор


76 години се навършват днес от подписването на Крайовския мирен договор, който връща Южна Добруджа в пределите на Майка България. Крайовската спогодба е подписана на 7 септември 1940 г. между Царство България и Румъния. Наложена е от Германия, СССР и Италия, макар за осъществяването й да са съдействали всички велики сили.


Условията на спогодбата налагат Румъния да върне на България Южна Добруджа, както и да се осъществи обмен на населението от Северна Добруджа и Южна Добруджа.

Така 88 000 румънци, заселени от румънските власти след края на Втората балканска война през 1913 г., когато територията на Добруджа е окупирана от Румъния, са принудени да напуснат и да се преселят на север, докато 65 000 българи от северната част стават...емигранти  в родината на предците си. 

Те идват само с това, което са можели да носят и със своите стада, като са оземлени със земята, отнета от румънските власти в първото десетилетие на окупацията от другите българи в полза на румънските заселници.

За "онова време" - за мъката и за надеждата, за съдбата и за развитието на Добруджа след 1940 г. говори издадената миналата година по това време книга "Съхранена памет", разпространена по училища и библиотеки в почти всички общини в област Силистра - засега без Дулово и Главиница. Близо 50 автентични разказа на хора, повечето от които вече са другия свят, но оставили писмено свидетелство за трагични и героични времена.

1 коментар:

  1. Била съм на 3 годинки тогава при подписването на този договор.Но...от родителите си съм чувала много неща!

    ОтговорИзтриване