вторник, 6 септември 2016 г.

6 септември - тържество за Деня на Съединението в Силистра

6/9/2016

В Силистра в Деня на Съединението на България – 6 септември – ден на обединението на Княжество България и Източна Румелия, бе проведено тържествено честване на 131-ата година от забележителната дата в историята на България, позволила ни да съхраним българския дух, сплотения ни народ, запазил наследството на нашата богата и силна земя.
 
В церемонията участваха областният управител Стоян Бонев и неговият заместник Елена Томова, заместник кметът на община Силистра Мирослав Тодоров и директорът на дирекция в Общинска администрация Цветана Игнатова, представители на местния законодателен орган – Общински съвет Силистра, както и много граждани от различни поколения.
 
Като за начало водещата Илиана Пейчева заяви: „След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия в пределите на Османската империя. През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет, чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. 
 
На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, обявил присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно с манифест княз Александър Първи Батенберг утвърждава официално Съединението на областта и приема да бъде титулуван като княз на Северна и Южна България.“
 
Словото за празника тази година бе подготвено и произнесено от Вера Милева от Регионален исторически музей Силистра, която каза:  „В историческото битие на българите има събития, които по една или друга причина са резултат от действията на външни политически фактори. Но има и такива, които българите сами създадоха, въпреки несъгласието на Великите сили и независимо от опитите от тяхна страна те да не бъдат осъществени.
 
Именно събитие с подобно съдържание е обявяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия на 6 септември 1885 г. Разпокъсана в резултат от Берлинския конгрес през 1879 г., младата българска държава намира сили и енергия само шест години след това да пристъпи към коригиране на границите начертани в Берлин и да осъществи част от националното си единение.
 
Българският политически елит в Княжеството и в Източна Румелия успя да пренебрегне партийните си дразги и противоречия в името на националното обединение. Съединението не е просто обединение на две изкуствено разделени български територии, то е духовно обединение на българския народ.
 
В речта си пред двореца в София Димитър Греков изразява това по следния начин: „По-стар от мене в народните работи човек – Петко Славейков – каза, че трябва да се забравят всички страсти и че целия български народ трябва да стане като един човек. И аз повтарям, че в тази минута, каквато е мисълта на едного, такава трябва да бъде и на другиго“. 
 
Не само политически разум лъха от думите на Димитър Греков, но житейска мъдрост, която остава за идните поколения като пример, че когато става дума за съдбините на Отечеството няма лични интереси.
Сред първите, които изразяват подкрепата си за Съединението, са жителите на Силистра. По инициатива на кмета на града В. Камарашев и на председателя на опълченското дружество – Янчев, на 8 септември е отслужена божествена литургия за благословение и успех на святото дело. 
 
На нея присъстват множество граждани, които упълномощават кмета и опълченеца да уведомят Княза чрез министър-председателя Петко Каравелов, че силистренци са готови да се жертват за постигането на общата народна цел.
 
На 11 септември окръжният управител Стайков информира правителството, че около 700 души от Силистра и околните села изявяват желание да постъпят във войската и да се включат във военната защита на Съединението. В града се създава и Помощен комитет, който за кратко време събира сумата от 9 916 лв., с които са закупени оръжия и униформи за доброволците. 
 
Участвайки в боевете по време на Сръбско- българската война, силистренци стават съществена част от действията в защита на Съединението. Успехът на съединистката акция ясно показва, че когато българският народ осъзнава нуждата от консенсус и важността на историческия момент, нищо не може да му попречи да постигне националните си идеали. Честит празник!“
 
В тържеството бяха вписани тематични песни, изпълнени от Вокална група „ДО РЕ МИ“ с ръководител Бонка Скорчелиева, както и стихотворение на Пресияна Минкова от СОУ „Никола Вапцаров“. От името на Областната и Общинската администрации в Силистра, от Общински съвет Силистра, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на Регионална библиотека Партений Павлович, както и от признателното гражданство цветя бяха поднесени пред паметника на Цар Борис III – обединител на Силистра към Отечеството през 1940 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар