петък, 2 септември 2016 г.

Семинар ,,Диалогът в езиковото и в литературното образователно пространство“ по повод 45 г. Учителски институт Силистра

Назаем от Фсб профила Русенски университет "Ангел Кънчев" Филиал Силистра 

Доц. д-р Р. Лебедова
На 31 август, деня, в който преди 45 години е публикуван указ за откриване в град Силистра на Полувисш институт за прогимназиални учители под ръководството на Анета Ненова, експерт в Регионално управление на образованието и с домакинството на доц. д-р Теменужка Богданова, директор на Филиала на Русенски университет „Ангел Кънчев“ учителите по български език и литература от областта и Катедрата по филологически науки проведоха ползотворна среща семинар под надслов ,,Диалогът в езиковото и в литературното образователно пространство“. Мястото на срещата не е случайно – по-голямата част от учителите по български език и литература са възпитаници на Филиала.

А. Ненова - РУО на МОН
С респект беше посрещнато участието в пленарното заседание на доц. д-р Румяна Лебедова с темата ,,Паралелни светове. Интердисциплинарните връзки между литературата и изобразителното изкуство“ и на доц. д-р Илияна Горанова ,,Четивната грамотност на учениците и обучението по български език в 5.-12. клас“. 
Доц. д-р Ил. Горанова

Полезен за всички остава диалогът, състоял се в секционните заседания. Учителите в 8.-12. клас под ръководството на Ваня Игнатова (ЕГ ,,Пейо Яворов“) обсъждаха темата ,,Грамотността и методът на проктно-базираното обучение“. Интересен диалог се получи в секцията на учителите, преподаващи в 5.-7. клас.

Свои виждания за работата по новите учебни програми в 5. клас споделиха учителите – Мария Николова (ОУ, с. Стефан Караджа), Мария Стефанова (ОУ, с. Зафирово), Детелина Терзиева (ОУ ,,Отец Паисий“, Силистра) и Валя Кулева (ОУ ,,Иван Вазов“, Силистра), Иванка Драганова (ОУ, с. Ситово), Иванка Докторова (ОУ, с. Черник), Елена Ласкова (СУ ,,Н. Й. Вапцаров).

За участието си в семинара всички учители ще получат сертификат за квалификация от Центъра за продължаващо обучение към Филиала – това ще е първият им за учебната 2016-2017 г. квалификационен документ, който ще сложат в новото си портфолио. 

Редно е да признаем, че Русенският университет е сред българските университети, които могат да предложат квалифицирана помощ на учителите по всички учебни дисциплини – общообразователни, компютърни, технически, икономически и пр. Очаква се доброто начало да доведе до нови срещи – най-напред институционални, разбира се. Потребностите на учителите (не само от нашата област) за квалификация и преквалификация в съответствие с новите нормативни документи нарастват, а възможностите на Университета в това отношение отдавна са доказано големи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар