четвъртък, 15 септември 2016 г.

Започна гласуването за „Дърво с корен България 2016“ – силистренските чинари са сред десетте финалисти



10 дървета от областите Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Перник, Пловдив, Силистра, Сливен, София и Хасково се борят в българската класация за титлата „Дърво с корен 2016“. От днес 15 септември до 14 октомври 2016 г., включително, на официалния сайт на конкурса ще протече публично онлайн гласуване, което ще определи победителя в тазгодишната надпревара. Той ще получи привилегията да представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2017“ и в допълнение - преглед от официалния партньор на конкурса - Асоциацията на арбористите в България, които ще посочат мерки за подобряване на състоянието на дървото.

Конкурсът „Дърво с корен” на Фондация „ЕкоОбщност” се провежда с подкрепата на „Асоциация на арбористите в България”, комплекс „Косовските къщи”, с. Косово, общ. Асеновград, „Адвенчърнет”, детски научен център „Музейко”National Geographic България  и NG Kids България. Условията са на адрас: http://bepf-bg.org, където се гласува.

Претенденти за титлата са няколко дъба: Тенчовият дъб от с. Бодрово, обл. Хасково; зимният дъб от с. Голема Фуча, обл. Кюстендил; дъб от кв. „Речица“, гр. Сливен; дъб от с. Насалевци, обл. Перник; Дъбът от с. Балканци, обл. Добрич; дъб от гр. Свищов, обл. Велико Търново; чинари от ул. „Симеон Велики”, гр. Силистра; благун от с. Пецовци, обл. Габрово; горун от с. Голеш, Софийска област; софора от с. Труд, обл. Пловдив.
Освен за 10-те финалиста в основната категория „Дърво с корен“, на сайта на инициативата може да се гласува и за 3-мата претенденти в допълнителната категория „Вековните дървета говорят 2016“ за дървета на над 100-годишна възраст. Участниците, посочени от журито на конкурса тук са: дъбът от с. Правешка Лъкавица, общ. Правец, Софийска област; тополата от с. Барутин, общ. Доспат, обл. Смолян; секвоите в Борисовата градина, гр. София.

Гласуването за „Дърво с корен 2016“ и за „Вековните дървета говорят 2016“ се извършва чрез посочване на ел. поща и последващо потвърждение на гласа от връзката в полученото писмо. От една електронна поща може да се гласува само веднъж за „Дърво с корен 2016" и веднъж - за "Вековните дървета говорят 2016“.

Шестчленното жури избра и победителите в допълнителните категории „Млад природолюбител“ - за деца от 6 до 14 г. и „Изборът на експертите“ - за дървета, номинирани от професионалисти в сферата, като те ще бъдат обявени, заедно със спечелилите в онлайн гласуването претенденти, по време на церемонията по награждаване, която ще се проведе на 25 октомври в сградата на Представителството на Европейската комисия в София.

Победителите в "Дърво с корен 2016" и допълнителните категории ще получат още: нощувка за двама в комплекс „Косовските къщи”, с. Косово, общ. Асеновград, рафтинг приключение по р. Струма от „Адвенчърнет”, ваучер за посещение в детски научен център „Музейко”, абонамент за National Geographic България и абонамент за NG Kids България.
От тази година имаме и приятно нововъведение в конкурса – номинации за забележителни и любими дървета ще се приемат целогодишно, без прекъсване. В момента вече се приемат номинации за следващото издание на инициативата „Дърво с корен 2017“. Както винаги, той е отворен за всички – деца, възрастни, учители, ученици, институции, фирми, организации или неформални групи от хора.


Вид: Чинари Възраст: 60-70 г. Местоположение: ул. "Симеон Велики", гр. Силистра Номиниращ: Неформална група "Силистра диша", гр. Силистра

Номинацията ни е малко необичайна. Цяла улица с чинари е заплашена от унищожение и като едно дърво те зоват за помощ. Градският зелен тунел, който носи прохлада и пречиства въздуха на силистренци, е застрашен от тотално изсичане. Номинираме Чинарите с последна надежда да ги спасим и запазим за бъдещите поколения. Силно сме обезпокоени от изразените намерения да се отсекат и подменят с нова растителност Чинарите на ул. „Симеон Велики”, гр. Силистра като част от дейности по проект, който иначе цели да обнови улицата и района около нея.

Дърветата са всъщност млади – посадени през 60-те години на ХХ в. 60-70 годишни са, а знаем че този вид е дълголетник и живее векове – до 2 000 години. Дърветата са здрави и единственото, от което се нуждаят е: разширяване на свободната зона около корените им, поддържане и редовно почистване на сухите клони. Падащите сухи клони са резултат от неподдържането им и е проблем, който може да бъде разрешен с регулярна профилактика и почистване на сухи клони. Това са изключително ценни дървесни видове, които не са опасни и при добро поддържане се запазват здрави и дълго време осигуряват чист въздух, сянка и прохлада през лятото, предпазват при силен снеговалеж през зимата.

Те са естествена изолация от шумната и замърсена с автомобилни газове градска среда, като същевременно осигуряват дом на много видове птици (гълъби, връбчета, синигери, кълвачи, сови) и др. живи организми. Необходимо е само съобразяване на новите тротоари, като те бъдат преустроени така, че да осигуряват достатъчно място за кореновата система. Да се щадят корените, стъблата и короните на дърветата – това означава да имаме грижа за тях, а това значи и за нас. Ние сме в симбиоза и животът ни е немислим без въздух!
––––––––––––––––––––––––––––
До
Министерство на околната среда и водите
РИОСВ – Русе
ОП „Региони в растеж”
Общински Съвет – Силистра
Община Силистра
Областна администрация – Силистра
Медии
Ние, граждани от Силистра и други населени места в страната и чужбина, с настоящата подписка искаме да изразим категоричното и ясно нашето искане За запазването на старите чинари на ул. „Симеон Велики” в Силистра.

Силно сме обезпокоени от изразените намерения да се отсекат и подменят с нова растителност Чинарите на ул. „Симеон Велики” – Силистра като част от дейности по проект, който иначе цели да обнови улицата и района около нея.

Дърветата са всъщност млади – посадени през 60-те години на ХХ в. – 60-70 годишни са, а знаем че този вид е дълголетник и живее векове – до 2 000 години. Дърветата са здрави и единственото от което се нуждаят е: разширяване на свободната зона около корените им, поддържане и редовно почистване на сухите клони. Падащите сухи клони са резултат от неподдържането им и е проблем, който може да бъде разрешен с регулярна профилактика и почистване на сухи клони. Това са изключително ценни дървесни видове, които не са опасни и при добро поддържане се запазват здрави и дълго време осигуряват чист въздух, сянка и прохлада през лятото, предпазват от силен снеговалеж през зимата. Те са естествена изолация от шумната и замърсена с автомобилни газове градска среда, като същевременно осигуряват дом на много видове птици (гълъби, връбчета, синигери, кълвачи, сови
) и др. живи организми. Необходимо е само съобразяване на новите тротоари, като те бъдат преустроени така, че да осигуряват достатъчно място за кореновата система. Да се щадят корените, стъблата и короните на дърветата – това означава да имаме грижа за тях, а това значи и за нас. Ние сме в симбиоза и животът ни е немислим без въздух!

Примери за такива спасени и добре обгрижвани дървета в страната има много – чинар хилядолетник в кв. „Аспарухово”, Варна, Защитената местност „Чинарите” до с. Белащица в Родопите, Булеварда с чинарите във Вършец, Чинарът от с. Арчар – „Дърво с корен 2014” и много други. Чинарите от кв. „Овча Купел” в София през 2013 г. бяха спасени след преработен проект на голяма верига хипермаркети. Решения винаги има, стига да има желание за това. Дърво – столетник от Силистра – Старият дъб от Дунавския парк спечели конкурс „Дърво с корен 2015” на Фондация „ЕкоОбщност”. Сам ли ще е Старият дъб след нас?

Няма коментари:

Публикуване на коментар