вторник, 6 септември 2016 г.

120 венци край вечния огън на Мемориалния комплекс "Военна гробница Шуменци 1916" в националния събор възпоминание "100 години Тутраканска епопея"

4/9/2016

На територията на мемориален комплекс „Военна гробница Шуменци 1916“ в област Силистра бе проведен традиционният Национален народен събор възпоминание „100 години Тутраканска епопея“. Юбилейните тържества са посветени на победата на Българската армия на Добруджанския фронт през 1916 г.
 
Проявата е част от националната програма, посветена на Първата световна война. В нея участваха вицепрезидентът Маргарита Попова, министърът на отбраната Николай Ненчев, народният представител от 20-и МИР Силистра Алтимир Адамов, генерали от Българската армия, областният управител на област Силистра Стоян Бонев - заедно със своите заместници Младен Минчев и Елена Томова, и негови колеги от други области на страната, представители на местното самоуправление – включително от община Тутракан, организатор на юбилея заедно с Исторически музей Тутракан.
 
Както и представители на общности на потомци на загиналите за свободата на България от няколко административни области – София, Варна, Шумен и др. Те се включиха в литургията в изградения преди няколко години православен храм „Св. Георги Победоносец“, както и в панихидата, отслужена от българския митрополит Наум и от румънския митрополит Теодосий,  в памет на загиналите около 10 000 войници и офицери от няколко националности.
 
От тях  2 546 са българи, чиито имена са изписани на повече от 50 стели и са вече част от пантеона на незабравата, тъй като са и в най-новото издание „Те загинаха за Добруджа“, дело на музеите в Добрич и Тутракан. Сред гостите бяха внучката и внукът на генерал Пантелей Киселов, който има най-голяма заслуга за превземането само за 33 часа на обявената за непревземаема Тутраканска крепост в първите септемврийски дни на 1916 г.
 
Слова за Тутраканската епопея държаха кметът на общината д-р Димитър Стефанов, който откри тържеството, и вицепрезидентът Маргарита Попова, както и генерал-майор Тодор Дочев (правнук на участник в Тутраканската епопея). Като началник на Военна академия „Г. С. Раковски“ в София на него бе връчена гилза с пръст от мемориала в Шуменци – най-голямото на територията на България военно гробище от войните за национално обединение.
 
Тя ще бъде поставена в започнатата през 1933 г. Алея на победите на територията на Академията, за да бъде завинаги под една от 87-те колони, символизиращи българския военен дух от „Онгъла до Драва и Мур“. Инициативата датира от 2009 г. и вече са поставени подобни гилзи от бойните полета на Априлското въстание, Сръбско-българската война и Балканските войни, както и от Втората световна война, а от 2015 г. насам специални експедиции събират пръст от боевете през Първата световна война.
 
Кметът на община Тутракан д-р Стефанов връчи възпоменателна значка на 22-ма души от различни професии за една и съща заслуга – проявено отношение към мемориала в Шуменци, от общо 100 значки, изготвени специално за юбилея. Сред адресатите са вицепрезидентът Попова, министър Ненчев, военни дейци, настоящ и бивши кметове на община Тутракан, творци с научни звания и др.
 
От 1917 г., когато е първото честване на славната българска военна победа, осигурила, макар и за кратко свободата на Добруджа, до днес всяка година народът и властта – особено през последните десетилетия, отдава значимото на Тутраканската епопея, вкл. и в духа на толерантност, етническа и верска търпимост да сподели философското звучене на изписаното върху паметника на 4 езика: „Чест и слава на тия, които са знаели да мрат за свободата на техното си отечество“. И в чиято памет са 120-те венеца, поднесени като част от ритуалите по време на тържеството, а вечният огън в своя нов мраморен монумент е символ на  преклонението пред подвига и саможертвата. 
 
Националният събор възпоминание завърши с възстановка на боевете при Шуменци и Тутракан, дело на Национален клуб  „Традиция“ и техни партньори. Тази вечер от 20,30 ч. в парк „Христо Ботев“ в Тутракан е тържествената заря проверка с участието на представители на Вонноморските сили на Република България.

10 000 лв. дариха на Историческия музей Тутракан внуците на победителяп край Тутракан от 1916 г. ген. Пантелей Киселов, информира директорът на културната институция в крайдунавския град Петър Бойчев. Това е поредното дарение, което правят двамата родолюбци на музея. Мария Киселова и Пантелей Киселов не за първи път присъстват на Възпоменанието за Тутраканската епопея. Мария Киселова, която
още след 9.09.1944 г. тръгва от България и живее последователно в
 САЩ и Италия, пристигна от Рим. Инж. Пантелей Киселов напуска малко по-късно родината си и заживява в Швейцария, където създава семейство, а този път бе довел със себе си дъщеря си Ирина (швейцарка - българо-германка, както с усмивка я нарича той), зетят Мартин и двете внучки. Повече информация - в следващия брой на 
Тутракански глас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар