вторник, 23 август 2016 г.

ХХII регионален фолкфестивал край Руйно, Дуловско

Регионалният фестивал на турския фолклор се проведе за ХХII пореден път в местността „Аязмо“ – Руйно. Фестивалът е с традиции, като първото издание е от 1995 г. Провежда се като преглед на художествената самодейност на групите за турски фолклор, но поради големия интерес през  годините  прераства и се утвърждава като регионален. 

В тазгодишното издание участие взеха  около 40 групи  (певчески и танцови формации) от 9 области. За първи път участие взеха и групи от Южна България, като ансамбъла за турски песни „Букет” от град Кърджали с ръководител Сабиха Местан. Специален гост на фестивала бе Васил Тосев, представил танца „Сема“. Той е единственият българин, посветен за дервиш в най-важния център на суфите – турският град Коня, посветен в братството на Мевлевиите от Фарук Челеби, ученик и семазен на Шейх Надир.





Организатор на събора е община Дулово с финансовата подкрепа на Министерството на културата (за трета поредна година), тъй като проявата е част от Областния и от Националния календари. Фестивалът бе открит от кмета на общината д-р Юксел Ахмед, а поздравителни адреси изпратиха Министерство на културата, областният управител на област Силистра Стоян Бонев, председателят на Общински съвет Дулово Сезгин Галиб и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар