понеделник, 1 август 2016 г.

Метеопрогноза за август 2016




Българска Академия на Науките
Национален Институт по Метеорология и Хидрология филиал Варна
                   

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ АВГУСТ 2016 г.

Астрономическа справка:
В началото на месеца Слънцето в София изгрява в  6ч. и  18 мин. и залязва в  20 ч. и 46 мин. Продължителността на деня е  14 ч. и  28 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в  6 ч. и  50 мин. и залязва в  20 ч. и  02 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и  12 мин.
Фазите на Луната през месеца са: новолуние – на 02.08, първа четвърт – на 10.08, пълнолуние – на 18.08, последна четвърт – на 25.08.

Климатична справка:
   През август промените на времето са редки – то е предимно слънчево и горещо. Валежите намаляват и се обособява климатично засушаване, характерно за втората половина на лятото. Едновременно с това намалява вероятността за гръмотевични бури и градушки. Температурите са високи и на много места рекордите са около и над 40°. Често към края на август настъпва чувствителна промяна на времето – нахлува доста хладен въздух, температурите се понижават чувствително и времето се преобразува от летен към есенен тип.
Средната месечна температура през август за равнините е между 21  и 24 градуса, за високите полета – между 18 и 20 градуса, а за планините – между 12 и 16 градуса.
Месечната сума на валежите през август за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м. 

Прогноза:
            Месецът ще започне със слънчево и горещо време. В периода 2-5-ти ще премине студен фронт и атмосферата ще се лабилизира. Отначало над западната половина от страната ще има превалявания и гръмотевични бури, по-късно явления ще има и на изток. Температурите ще се понижат и ще станат близки до обичайните. Впоследствие въздушната маса ще се стабилизира и отново ще бъде спокойно и предимно слънчево, температурите слабо ще се повишат. Към края на първото десетдневие има малка вероятност на места в западните райони да превали и прегърми.
През повечето дни от второто десетдневие ще преобладава слънчево време, температурите ще са близки до обичайните. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и в отделни дни на места, с по-голяма вероятност в северозападната половина от страната,  ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра.
През третото десетдневие има тенденция за увеличаване на динамиката на атмосферните процеси. Времето ще е променливо, с повишена вероятност за превалявания.

.
Марияна Попова – синоптик в  НИМХ-БАН
Йордан Чешмеджиев –  метеоролог НИМХ-БАН

Национален институт по метеорология
и хидрология при БАН - филиал Варна

Метеорологична обсерватория Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар