сряда, 27 юли 2016 г.

След руския концерт изява в Силистра на ансамбли от Чили и Колумбия



Концертът в Силистра е на 29 юли от 18.00 ч. на площад „Свобода”, при лошо време – в салона на Драматичен театър Силистра, с участието на две утвърдени чуждестранни формации – от Чили и Колумбия. Преди концертната програма участниците ще дефилират от ОББ до площад „Свобода”. Групите са участници в Международни фолклорни фестивали по линия на ЦИОФФ към ЮНЕСКО (Международен Съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства).

Ансамбъл „Banda renacer“ от Република Чили и Фондация „Колумбия фолклор“, ще гостуват в Силистра по покана на кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов и ще дарят силистренската публика с една чудесна лятна вечер, посветена на танцовото изкуство.

Чилийскята фолклорна група е създадена през 2000 г., за да съхранява и разпространява автентичен фолклор от северната част на страната, по-специално за празника на едно малко село Ла Тирана, разположено на 80 км. от Икике, административният център на регион Тарапака. На 16 юли всяка година там е големият църковен празник на Света Кармен. Ръководител на състава е Уолтър Гутиерес Тапиа. Ансамбълът е издал 3 CD и се радва на голяма популярност по цял свят. Имат участия в международни фолклорни фестивали в Китай, Франция, Уругвай, Аржентина и др. 

Колумбийските им колеги с ръководител е Леонардо Пастрана са ансамбъл от град Сантяго де Кали, главен административен център на департамент Вале дел Каука, третият по големина град след столицата Богота и Меделин. Професионалните артисти са с богат международен опит като посланици на мира и изкуството, представяйки културната идентичност на цял един народ.
Изпълняват традиционни за различните области танци, а някои от музикалните инструменти на оркестъра са автентични за коренното население. Част от богатството и красотата на колумбийския фолклор са представени чрез музиката и танците на различните региони – тихоокеанското и атлантическото крайбрежия, Андите, Ориноко, Амазония.

Силата на изкуството е най-добрият посланик на мира по света. Преди няколко дни за пореден път НД „Русофили“ чрез областната си структура със съпредседатели Георги Вълев и Нина Димитрова дари на силистренци концерт на изпълнители от Руската федерация. Тази година наши гости бе Трио „Разгуляй от Екатеринбург.

В конецрта пред 300 зрители в салона на община Силистра, предоставен любезно от общината, участваха лауреатите на международни певчески конкурси Татяна Баланчук, Иля Баланчук и Екатерина Лимарова. Силистра бе 16-ият град в България, където тримата гости солисти изнасят своя репертоар, в който има и три песни, свързани с нашата страна: „Альоша“, „Я, кажи ми, облаче ле, бяло“ и „Пътнико свиден“.

Представители на Център за музика и изкуства „Мегатон“ с ръководители Миглена и Илия Илиеви предложиха на многобройната публика няколко руски песни, с които вече неведнъж са печелили награди в регионалния и националния етапи на фестивала „Пусть всегда будет солнце“, чийто междинен областен кръг бе в Силистра в края на м. април т.г.

На финала на концерта – заслужени цветя от името на кмета на общината, от областния управител Стоян Бонев (заедно с индивидуални поздравителни адреси до изпълнителите на руски народни, патриотични и военни песни), от ОбС на БСП Силистра и от Руски клуб Силистра с председател Нина Георгиева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар