неделя, 30 септември 2012 г.

19-годишен сърбин най-ново попълнение в "Силистра 2009" след загубата срещу "Добруджа"

       „Добруджа 1919” - Добрич победи с 2:0 „Силистра 2009” при гостуването си в крайдунавския град за първенство на „В” Североизточна аматьорска група и спечели „добруджанското дерби”. Така бившият от „А” група не даде шанс на новака при аматьорите от трета дивизия. При това любопитното е, че бившият играч на несъществуващия мъжки тим на ФК „Доростол”-Силистра Игнат Дамянов вкара първия гол в 32-та мин. след поредна чудесна комбинация, сътворена от гостите. Известни претенции за засада имаха от публиката на домакините при второто попадение, чийто автор в 52-та стана Иво Тодоров. „За следващия мач ще картотекираме 19-годишен сърбин, който ще играе на мястото на заминалия за Кипър 41-годишен доайен в тима Даниел Георгиев, бивш играч на „Доростол”, както и на ФК „Белица”, срещу който е регионалното дерби на 7 октомври”, обявиха от ръководството на ФК „Силистра 2009”.


          Обръщение в социалните мрежи от ръководството на ФК "Сишлистра 2009": "Уважаеми фенове на футбола и мили съграждани, ние от ФК Силистра 2009, искаме официално да се извиним за това, че не успяхме да направим завършека на тази седмица за вас по хубав, така както обещахме. Но искаме да ви кажем, че се постарахме да направим един хубав мач, макар и това да не се получи. Все пак играхме срещу най-силния противник в нашата група, който не напразно, а и съвсем заслужено се
 намира на първо място във временното класиране в шампионата. Наистина голямо бе желанието на момчетата от Силистра да покажат своите възможности, но все пак не забравяйте, че играхме срещу момчета, които до миналия сезон са били профеионалисти в А и Б група, но не и окръжна, откъдето идваме ние и където младожите при нас трупаха опит. Все пак благодарим на всички вас, че отделихте време в този неделен ден да дойдете и да посетите нашата среща. Макар и в много у вас да се е спотайвала надежда, че наистина ще паднем, както и стана, мисля че беше редно поне малко да ни защитите като ваши съграждани и като отбор, който поне засега успешно заема мястото на вечния Доростол, но Доростол какъвто го помним от успешното му минало, а не Доростол на тези, които го разпиляха през последните 2 години. Молим ви простете ни за тази игра и резултат днес, и ни дайте шанс да се върнем в играта, шанс който да ни окрили от вашето присъствие и в следващите ни домакински мачове. Ние наистина се трудим за да ви зарадваме, ние се трудим и за това децата на град Силистра да има с какво да се занимават, и да може спорта, в частност футбола, да ги накара да се отдалечат от пошлоста и гадориите на днешния живот. Молим ви повярвайте в нас, защото ние вярваме в бъдещето."

четвъртък, 27 септември 2012 г.

"24 часа": Силистра си смени табелата 15 години по-късно



         Най-малко 15 години престояха край главните направления за Русе, Шумен и Варна старите табели, указващи началото на община Силистра. Те толкова много се износили, избелели и морално остарели, че напоследък дразнели мало и голямо, но доскоро нямало реакция от страна на администрацията. „Отправих питане на сесията през юни, беше ми отговорено, като общината си даде срок от 15 дни, за да смени табелите, което обаче стана едва през м. септември”, заяви общинският съветник Надежда Бобчева. Съветници обаче недоумявали защо, след като работата е свършена, старата табела се въргаля още дни наред в тревата. Някои се питали дали наоколо няма фирма за изкупуване на метални отпадъци, щом никой не се е сетил да я натовари в колата си и да припечели някой лев на гърба на общината.


"24 часа": В Силистра съветниците запазиха цените за таксиметров превоз



         Общинските съветници от Силистра запазиха максималните цени за таксиметров превоз, определени миналата година, за да бъдат актуални и за следващия период. Така първоначалната цена и  дневната тарифа останаха по 1 лев/км пробег, 1,20 лв за км нощен пробег и 15 ст. за една минута престой. „Към настоящия момент така определените цени отговарят на реалните условия в този бранш според търсенето и предлагането, цените на горивата и ръста на минималната работна заплата”, твърдят от администрацията.

"24 часа": Трима силистренци в ареста за манипулиране на банкомати




Трима мъже от Силистра от 27 до 33 г. са в ареста заради изработване и продажба на устройства за манипулиране на банкомати, са в ареста за 24 часа, съобщиха от ОДМВ-Силистра. Служители на сектор „Борба с организираната престъпност”-Силистра. Операцията е проведена в нощта срещу четвъртък и е резултат на предварителна активна оперативно-издирвателна работа. В хода й антимафиотите успели да идентифицират лицата, участници в престъпната група. Наблюдавайки дейността им, около 18 часа вчера в момент на сделка със скимиращи устройства, те пристъпили към действие. Докато опитвали да изтъргуват две самоделни устройства за манипулиране на АТМ-и, били задържани двама от участниците в групата – Т.Р. (27 г.) и И.П. (33 г.). Третият участник – П.Б. (28 г.), за който се смята, че е ръководел престъпната дейност, е задържан по-късно в дома му в Силистра. Извършени са претърсвания в жилищата на мъжете, където са намерени и иззети инструменти за изработване на скимиращи устройства. Иззети са също компютърни конфигурации, използвани от групата. Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство.


"24 часа": Майка си и свекърва на силистренка следват примера й на приемен родител




            Жена от Силистра е приемен родител, а родната й майка, както и  свекърва й са в общия списък на кандидатите за приемни родители в Крайдунавска Добруджа, заяви Анелия Василева, директор на РД „Социално подпомагане”. Случаят е единствен като комбинация от роднини, желаещи да станат приемни родители почти по едно и също време. Двете жени са сред 7-те кандидати в започналото задължително обследване. В рамките на 3 месеца те ще бъдат обучавани в 36 теми, колкото са предвидени и за кандидатите за осиновители. Над 4 600 семейства са в списъка за осиновяване на деца от дома за деца в Силистра, в който има 51 новородени. Въпросният списък е сред най-големите в страната, сравнен с други области, дори и със София-град. Напоследък има 4 осиновявания, като нито едно от тях не е в чужбина. По отношение на приемната грижа обаче област Силистра е сред изоставащите, тъй като процесът едва набира скорост. Засега 6 са семействата от областния център и едно от община Кайнарджа, влезли в програмата. 

"24 часа": Пощенски пликове на Маджо във филателна изложба в Силистра



         Два пощенски плика, на които е бил подател в ранната си младост Младен Михалев – Маджо, влязоха за пръв път във филателната изложба „65 години Филателно дружество „Димитър Дончев” – Силистра”, която се открива днес в Регионална библиотека „Партений Павлович”. Пликовете са от писма до родителите му и до негови роднини, върху които има цветни изображения на народни носии, поради които са станали част от специален раздел в изложбата. Техен притежател е дългогодишният пощальон Христо Христов. Навремето дългогодишният секретар на дружеството не е имал предвид, че собственикът на пликовете ще стане известна публична личност, но характерните за тогавашното време картинки му харесали и той ги поискал от родителите на Маджо. След време открил „приликата” с името Младен Йорд. Михалев, изписано като подател от Ихтиман, и едва сега дошъл ред да ги включи в изложбата. Христов притежава 50 различни колекции, събирани в продължение на повече от 40 години. Самият той е дарител на книги на поне три читалища в различни административни области на страната. Изложбата включва 22 колекции от пощенски марки, календари, медали, плакети, кибрити и др. За пръв път силистренци виждат колекцията от пощенски пликове на Костадинка Свещарова от Кърджали на тема „Честване на бележити дати и събития в Силистренско”. Прощъпулник в изложбата, която е №47 в историята на дружеството, прави и дългогодишният кмет на Силистра инж. Иво Андонов. Той представя над 30 ключодържатели от няколко европейски и азиатски страни, както още плакети и сувенири, събирани през трите му управленски мандата.

В Силистра БСП и ГЕРБ се скараха за бюджета, социалистите пуснаха декларация, ГЕРБ тутакси отговори

* БСП и ГЕРБ се стрелнаха с декларации и отпразнуваха началото на новия политически сезон


         На първото заседание на ОбС-Силистра в новия политически сезон групата на БСП се скара с кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов заради размера на дефицита, тъй като имало разминаване между декларирания и наследения от кмета финансов недобор. „Заявихте, че към края на м.г. имате дефицит от 5,1 млн. лева, а отчитате за първото полугодие 6, 4 млн., в същото време твърдите в медиите, че сте намалили неразплатените разходи с над 600 хил. лева”, каза на заседанието председателката на групата на БСП Златка Радушева. Тя представи и партийна декларация, според която „вниманието на управляващите е към разстройване на работата в администрацията и на структурните звена със закани за структурни промени, свързани с уволнения”. „Всеки ден излизат нови фактури от преди години; стана ясно, че близо 150 хил. лева не са поискани от НАП да бъдат върнати на общината”, оправда се градоначалникът. „4,4 млн. лв от текущите задължения са за ток, вода, горива и външни услуги”, обясни на съветниците Мирослав Калинов, директор на дирекция „Финанси”. Разминаване в цифрите откри и общинският съветник Александър Сабанов, който бе опонент на д-р Найденов за кметския вот. За следващото заседание той поиска разбивка по параграфи на задължения за 8 млн. лева, за каквито имало публикация в местна медия от името на изпълнителната власт. „От 10 години мечтаем в Общинския съвет да се общува политически, вкл. и със спорове, за да се решават проблемите”, коментираха участници в заседанието, впечатлени от политическата активност. Вкл. и със зададените няколко въпроса към кмета д-р Найденов. Георги Ивов от БСП поиска подробен анализ в писмен вид за структурата на дефицита. Александър Сабанов поиска да му се декларира от страна на кмета кога точно ще предостави на кметствата парите от мерите и продажбата на общинско имущество, за да ги ползват като капиталови разходи. Пак той се позаинтересува за билбордовете, в които се рекламират общината и ПУ-Силистра – на какво основание, с какви договори и срещу какви средства. Интерес той прояви и към сеченето на дървесина, тъй като имало изисквания евентуалната фирма да е с оборот за годината с над 1 млн. лева, а подобни фирми се броели на пръстите на едната ръка, по-точно в Силистренско имало една-единствена. Междувременно стана ясно, че в резултат на питане на общинския съветник Надежда Бобчева администрацията се е задействала и най-после е сменила указателната табела „Община Силистра” откъм основните главни пътища – Русе, Добрич и др. Предишната имала неугледен вид и стояла в продължение на повече от 15 години. Не било ясно само защо в продължение на дни след това старата се въргаляла в тревата в подножието на новата.

Д Е К Л А Р А Ц И Я от групата съветници от БСП
  
         С настоящата сесия  след празника на гр. Силистра – 14 септември започва и новия политически сезон. Само преди по-малко от една година се проведоха местните избори, които макар и трудно, с много обещания, лъжи и демагогия бяха спечелени от ПП ГЕРБ. Логично беше сега в началото на втората година от управлението на Община Силистра от ГЕРБ да чуем какви успехи се постигнаха,от управляващите, какви са техните приоритети за работа в обществена полза. През изминалия период от местните избори, до сега, вниманието на управляващите беше насочено към разстройване работата в администрацията и структурните звена със закани за структурни промени – разбирай уволнения. Под предлог „Оптимизиране структурата на общинската администрация”, бяха тотално подменени ръководители на сектори, отдели и дирекции, както и водещи експерти. В администрацията се налага страх и несигурност. Новите назначения са изцяло политически – близки и активисти на ГЕРБ, подчинени на шуробаджанашкия принцип, без опит в общинската администрация, без образователен ценз и професионална подготовка. В резултат през този период в Общината цари управленска безпомощност, лутане и неадекватни действия. В Общинския съвет се внасят неподготвени, некачествени материали, които в последствие се изтеглят.
         Управляващите осъществяват груба намеса и вмешателство в кадровата работа във всички сфери – образование, социални дейности, култура,здравеопазване и т.н.
         Открити останаха проблемите за подобряване на инфраструктурата, благоустрояването и хигиенизирането на града и селата. Нищо не се прави за намаляване на безработицата,особено сред младите и хората в пред пенсионна възраст, за подкрепа на местния бизнес и насърчаване на заетостта,привличане на инвестиции,както се обещаваше. Открит и задълбочаващ се е проблемът със скитащите и бездомни кучета, обществения ред и сигурност на гражданите. В стремеж за доказване на „най-разумното разходване на бюджета” не се плаща за извършена работа възложена от Общината на фирми и физически лица, забавят се заплатите на работещите в общинската фирма „Синева”, кметовете на населени места не разполагат с най-елементарни средства за неотложни административно-стопански разходи. Обществеността се заблуждава с големите успехи декларирани от кмета на Общината за стопяване на дефицит от 5 млн. лева за осем месеца, което не е вярно като факт.
         През този период не е разработен и приведен в действие нито един проект по европейските фондове. Правят се опити за увеличаване задълженията на гражданите с перманентни промени в Наредбата за определяне и администриране на местните данъци и такси. Групата съветници от БСП, като конструктивна опозиционна сила подкрепяше разумните предложения, свързани с развитието на града и в интерес на гражданите при спазване на законността. Отправяхме питания към кмета на Общината по актуални въпроси от местно значение. Участвахме в работата на постоянните комисии, в обществени съвети, при разработването на правилници и наредби.
Групата съветници от БСП и занапред ще работи в съответствие с пред изборната си програма и поетите чрез нея ангажименти,към своите избиратели,за спокойствие и сигурност,за работа и добър живот,за превръщане на община Силистра в привлекателно място за живеене.
         Приоритет в нашата работа и  ще бъде:
·        отстояване интересите на гражданите в Общината и подобряване на обществената среда за трудова заетост и достоен живот;
·         грижа за живота и здравето на хората и създаване на по-добри условия в здравните, образователните и социални заведения и разширяване мрежата и обхвата в тях,като много важно задължение и функция на общината;
·         защита и опазване на околната среда, детски и спортни площадки, паркове, междублокови пространства, както и местата за отдих, спорт и социално общуване.

Надяваме се в тези си действия да бъдем подкрепяни от здравомислещите и загрижените за развитието и просперитета на община Силистра.


Общински съветници от БСП - Силистра


      
ДЕКЛАРАЦИЯ от групата съветници на ПП ГЕРБ в Общински съвет - Силистра

Настоящата декларация е продиктувана от представена в началото на днешната сесия ( 27 септември ) на общински съвет – Силистра, декларация от групата общински съветници от БСП. Отправените твърдения и нападки, не отговарят на действителността и са чисто популистки, но това не ни учудва, тъй като политиката на партията столетница е такава и на национално ниво.  Близо година по-рано започна предизборната кампания, а БСП следва да възвръща позиции, загубени през последните години. Ние общинските съветници от ГЕРБ заставаме пред нашите съграждани със съзнанието за голямата политическа отговорност, която носим, затова не можем да приемем нападките от страна на БСП, че местните избори през 2011г. бяха спечелени от нас и кандидата ни за кмет д-р Юлиян Найденов „ с лъжи и демагогия”.  Позитивната кампания която водихме, срещите с хората и говоренето открито и честно за проблемите, недаването на напразни и популистки обещания и не на последно място издигнатата кандидатура на д-р Найденов, даде очаквания много добър резултат. Необходимо ли е да ви напомняме уважаеми съграждани, че на втори тур на кметските избори кандидатът на БСП инж. Тихомир Борачев подкрепи кандидатът на ГЕРБ д-р Юлиян Найденов с думите „Като силистренец ще гласувам за по–улегналия и по–опитен човек – за д-р Юлиян Найденов. Това е моя лична позиция и смятам , че градът трябва да бъде оставен в ръцете на по-опитен и мъдър човек…”. Може би и той е бил „излъган” за да изрази тази подкрепа?! Може би хилядите подкрепили кандидатите на ГЕРБ за общински съветници и кмет също бяха „излъгани” за да сторят това?! От изразеното  в декларацията представителите на БСП желаят да чуят „какви успехи са постигнати от управляващите”, за 10-месечното управление едно от най-големите постижения на кметският екип е наложената финансова дисциплина и започналите действия по отстраняване на заварения дефицит. Подкрепа за политиката, която се води от ГЕРБ на местно ниво, както всички видяхме има и от правителството. През последните месеци Силистра бе посетена от министрите Цветан Цветанов, Симеон Дянков, Нона Караджова, Десислава Атанасова, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, това са моменти, които не остават незабелязани. Според експертното мнение на министър Дянков, „Силистра ще излезе от батака в който де намира, най-малко за 18 месеца”. До това положение община Силистра не беше доведена от кмета на ГЕРБ.
 „Тотално били подменени ръководители и водещи експерти” – преценката за свършената от тяхна страна работа през годините е на кметското ръководство. За да е работеща една структура, учреждение или институция съответния ръководител, какъв то в случая е кметът на Силистра има право да  прецени кои хора да включи в екипа си и кои не.
Не са пропуснати и бездомните кучета и нередовното изплащане на възнагражденията на фирма „Синева”. Цинично е именно от страна на БСП тези проблеми да бъдат засягани. Стана ясно, че кучкарникът е изграден върху чужда собственост и няма как да бъде въведен в експлоатация, тази недомислица не е допусната от настоящото управление. Натрупаните задължения към работещите в „Синева” също не са от 10-те месеца управление на ГЕРБ. Напротив, в момента не веднъж е демонстрирана загриженост и воля за разрешаването на този проблем. Ние общинските съветници от ПП ГЕРБ заставаме пред съгражданите ни, стъпвайки единствено на фактите, каквито са. Действително положението в община Силистра е тежко, но това е повод само и единствено да се намери съвместен  подход за намиране на изход в полза на всички. Поради тази причина изразяваме и подкрепата си към кметския екип. Съобразявайки се с националната политика на ГЕРБ, с убежденията и морала си ще продължим да работим за всички наши съграждани.  
 
                      Общински съветници от ПП ГЕРБ - Силистра

сряда, 26 септември 2012 г.

http://www.ruse-dnes.com: Д-р Любомир Бойчев: Подчинени сме на пациента!


Д-р Любомир Бойчев е роден на 28 ноември 1965 година в Тутракан. Той е потомствен лекар. Завършил е медицина във Варна, а след това придобива специалност по акушерство и гинекология в София. Има 5 специализации в университетската клиника във френския град Ним, следдипломни квалификации в оперативната гинекология, ендоскопската хирургия, гинекологичната ендокринология, асистираната репродукция и ултразвуковата диагностика.  
Управител е на създадения от него медицински център „Св. Иван Рилски“ в Тутракан. От няколко месеца там се извършват и ин витро процедури.

- Д- р Бойчев, откога вашият медицински център предлага процедурата ин витро?
- Реално от 4-5 месеца нашият център работи в пълния обем на асистираните методи за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. От август сключихме договор за асистирана репродукция за трите опита, финансирани от държавата. 
- Можете ли вече да се похвалите с някакъв резултат?
- За щастие вече имаме регистрирани 13 бременности след ин витро.
Сформира се един чудесен екип от акушер-гинеколози, ембриолози, които дълго време са специализирали в София. Те са работили основно при д-р Георги Стаменов в Център за репродуктивно здраве „Надежда“ в София. С него имаме чудесна комуникация, общо ноу-хау и еднакъв модел на поведение.
Работим в пълния обем, оборудването е възможно най-високо технологично в частта по чисто асистираните техники, където работят нашите ембриолози. Така е и в акушерската част, където съвсем наскоро закупихме 4-измерни ехографи с възможност за ранна диагностика на аномалии и в гинекологията, и в акушерството. Започна да функционира и лаборатория в контекста на репродуктивните техники. Целта ни е да правим качествена диагностика, която да затвори цикъла в общата диагноза и общата помощ на пациентите. Правим  консултации с андролози, когато това се налага.
- Означава ли това, че вашият център предлага пълен цикъл – от процедурите по  забременяване , през проследяване на бременността до раждането?
- Да. Когато регистрираме бременност, ако пациентите пожелаят да бъдат следени при нас,  ние предлагаме  най-високотехнологични начини за следене на бременността, включително ранните и късни тестове за Синдром на Даун. При нас се прави пренатална  ехографска диагностика, пулмология, 4-измерна ехография, женски консултации, било то през здравната каса или платено.
На практика сме се опитали да затворим целия цикъл. Вече 21 година работя в областта на стерилитета, а от 6 години центърът има разрешение от Агенцията по трансплантации за асиситирани методи в частта донорски и партньорски инсеминации. Тук на място изследваме и мъжкия фактор, защото той е важен. Правим спермограми.  Но това го правим вече години наред, а сега затваряме цикъла с ин витро, за което се готвихме много сериозно.
Като началник на акушеро-гинекологичното отделение на болницата в Тутракан мога да кажа, че вършим пълния обем ендоскопски операции, касаещи двойките с репродуктивни проблеми, включително и хистероскопски.  Започнахме преди 17 години  и бяхме сред първите в страната. За тази цел сме специализирали в София и в университетската клиника Ним във Франция.
В крайна сметка затворили сме цикъла и завършваме с процеса на раждане.  
- Все пак говорим за медицинско заведение в Тутракан. Резултатите сочат, че и в по-малките населени места може да се предлага високо равнище на тези модерни технологии. Как го постигате?
- Чрез договорите с колегите от София осигуряваме имунологичните и генетичните изследвания, които формират целия цикъл на качествена диагностика и дават ясна картина на причините за невъзможността да забременеят жените. Работим с Националната генетична лаборатория в „Майчин дом” на проф. Иво Кременски, с клиниката на д-р Георги Стаменов, правим имунологичните изследвания при доц. Балтаджиев.  За нас е важно да обединим ресурс, за да можем, независимо от мястото, да предлагаме високо качество. Искам да подчертая, че не е важно мястото, важно е какъв екип ще сформираш, за да предоставиш на пациента качествена медицинска услуга. Нашата философия е всичко да бъде подчинено на пациента, а не да изпъкваме ние. Затова нашият център не се опитва да се надпреварва с никого, а само да печели доверието на пациента. Като част от тази политика е и намерението ни да дигитализираме всичко, така че пациентът да има достъп до всичко – до информация, изследвания, образна диагностика.  
  - Откъде идват да се лекуват при вас?
 -  От много места в страната. Напоследък имаме  3 бургазлиийки например. Все по-често ни търсят жени с репродуктивни проблеми от съседна Румъния, предимно от Букурещ и Констанца.  Можем да се похвалим с няколко забременели румънки чрез асистирани методи. Две от тях вече имат дългоочакваните си бебета. Тези дни чакаме още 3 пациентки от Констанца. 
 - Лекарствата за тези процедури не са ли по-скъпи при нас отколкото в Румъния?
- Започнаха да се изравняват цените, но това е въпрос на национална политика на регистрация на медикаментите. Лекарствата, които трябва да се вземат за процедурите ин витро и инсеминация, са платени.  Ние  осигуряваме на нашите пациенти необходимите медикаменти, без начисляваме нито една стотинка отгоре. Фактурираме  това, което е по наредбата.
- Напоследък станаха много трагичните инциденти с родилки. Какъв е според Вас проблемът?
- Такива случаи винаги са много тежки, но нещата трябва да се сложат на професионална основа и да се проведе откровен диалог за начините, по които се финансира цялата тази дейност. Необходимо е да се уточни какви са критериите, какво е участието на пациентските  организации, ясно да се регламентира системата за контрол. Много често покрай такива случаи горят и качествени лекари, а обществото незаслужено се обръща срещу тях.  Едва ли не всички  са престъпници.
Имайте предивид, че не останаха много лекари, които се изкушават да работят в тази атмосфера. Безспорно лекарски грешки има по света, но е важно да се види дали става дума за организационен или личен пропуск, да се разбере защо системата е допуснала такова нещо. Не бива да се демонизират лекарите, защото това е  пагубно пак за пациентите.
- Има ли нужда от корекция здравната система?
- Убеден съм, че има кусури в организацията и че са нужни структурни, организационни и нормативни промени.

Адриана Йорданова | 2011-12-04

24 часа: Над 150 деца мюсюлмани в Силистренско минаха през лазерен сюннет




В Силистренския край за ден-два бе проведено поредното масово обрязване. „Обрязването е традиция от времето на Авраам, поради което се случва при юдеите и при мюсюлманите. На практика тези две религии са братски, една и съща е и езиковата им група”, заяви Мюддесир Мехмед, Районен мюфтия в Силистра. Кампанията по обрязването се организира от Главно мюфтийство, което осигурява бюджет за районните мюфтийства. Над 150 деца от Главиница, Силистра и Кайнарджа са обхванати в настоящата кампания. Сюннетът се прави есенно и пролетно време, когато не е нито горещо, нито студено. След ритуала се спазва диета: не се яде мазно и не се пият газирани напитки. Възможно е спонсорство от богати хора или от други дарители, прекарали инциденти, които отделят пари, за да ги дават за благотворителна дейност, свързана с обрязване на бедни деца, вместо да направят курбан. Структурите на ДПС помагат на хората в превоза на децата до мястото на провеждане на ритуала, правят им и подаръци. По време на обрязването се канят оркестри, за да се създава празнично настроение. Така децата не се плашели от плача на вече преминалите ритуала. Точната дума на обрязването е „сюннет”, като думата е непреведима. Тя обяснява „онова, което е извършил пророкът Мохамед” за следовниците си. Масовото обрязване в днешно време се прави безкръвно и за секунди чрез лазер, но след упойка, докато преди се е извършвало с хирургически скалпел. В област Силистра има 63 мюсюлмански храма, обслужвани от 52 имама, които са на служба в тях и са длъжни да отварят джамиите всеки ден. В джамиите от отколешни времена се върши и светска дейност, вкл. сватби и борби, освен споменатите обрязвания, т.е. те са обществен дом за всякакви ритуали. В днешно време продължават да са обучителни домове за хора от 7 до 77 години, както са били и в миналото. „Желаем да бъдем освободени окт общината от такса смет, ако са освобождавани от нея православните храмове и останалите религиозни средища, за да бъдем равностойни”, каза още районният мюфтия от Силистра. 1 200 лева плаща всяка година за смет т.нар нова силистренска джамия „Абу Муса Ал-Ашари”, която по волята на фондацията, с чиито пари е изградена, носи името на сподвижник на Мохамед.

"24 часа": Софтуер оптимизира системата РИСК в река Дунав



             В близките 2 години се предвижда интегриране на системата „Риск” (речната информационна система), която в България е в процес на изграждане. Разширяването на тази система ще стане с въвеждането но нов софтуер. Това стана ясно от подписания договор между община Силистра и община Дунауйварош, Унгария, за реализация на проекта DaHAR „Развитие на вътрешните пристанища по река Дунав”. Накрая на реализацията му ще бъде изготвен анализ на пристанищата на градовете партньори. После в ЕК в Брюксел ще се представи мастер план за пристанищата по поречието на река Дунав. С изключение на едно пристанище в Сърбия, останалите са частни, вкл. и в България. Целта е да се оптимизират товарите, пренасяни по реката. Проектът няма отношение към рибарите и лодкарите. В него има обаче идея за създаване на модулни станции за зареждане на акумулаторни мотори на рибарските лодки, стига да има одобрение от столицата на Европа. Партньорствата на община Силистра в рамките на проекта са с частните пристанища на фирмите „Поларис” и „Лесил, както и с туристическия комплекс „Дръстър”, и с държавата, чието е речното пристанище.

“Младите за Силистра 2012”


.
            Под това мото през месец юли Община Силистра обяви конкурсна сесия за финансиране на проекти на неформални младежки групи. Тя стимулира инициативността, предприемчивстта и творчеството на младите хора и насърчава включването им в общественополезни дейности. По конкурсната сесия кандидатстваха 10 организации, от които Комисия, назначена със Заповед №1578/12.09.2012 г. на Кмета на община Силистра класира 7 проекта. Проектите ще се реализират в периода октомври-ноември и са на обща стойност 3998, 50 лв, осигурени от бюджета на Община Силистра. Ето и одобрените за финансиране проекти:

1.      Проект “Моят отпечатък” на неформална група “Ученически парламент в ПГСУАУ “Атанас Буров”;
2.      Проект “Радост за децата, спокойствие за възрастните” на неформална група “Младите-за красива Силистра”;
3.      Проект “Глътка чиста вода” на неформална група “Екоприятели”;
4.      Проект “Пълноценно детство” на неформална група “Бъдеще за децата на Силистра”;
5.      Проект “Зеленият оазис на Силистра” на неформална група “За спорт, туризъм и отдих”;
6.      Проект “Да върнем изяществото” на неформална група “За! Красотата на Силистра”;
7.      Проект “Небето над Силистра е за всички” на неформална група Астроклуб “Персей”.

Основен  елемент в тези проекти  е  активното  участие  на младите хора в решаване на  проблеми и разнообразяване на ежедневието им чрез активно безвъзмездно реализиране на различни обществени доброволчески  инициативи. Младежките групи ще привлекат в дейностите по проектите и други хора от околността и местната общност. Основната цел е оптимално да бъдат използвани резултатите от проекта и да се постигне въздействие в дългосрочен план.
Очакванията са чрез реализирането на проектите младите хора да се почувстват съпричастни към проблемите на Общината и да съдействат за тяхното решаване.

Обучение по пожарна безопасност и защита на населението в ЦДГ „Иглика”



На 26 септумври сутринта в ЦДГ „Иглика”, под ръководството на гл. инсп. инж. Невелин Неделчев, началник на РСПБВН – гр. Силистра, се проведе  ежегодното обучение по пожарна безопасност и защита на населението. Представители на Районната служба по пожарна безопасност запознаха децата със стъпките на действие и времето за евакуация при бедствия и аварии. Обучението включваше демонстрация на гасене на пожар, в която бяха използвани пожарогасители и противопожарен кран. Гл. инсп. инж. Неделчев сподели, че тези мероприятия целят да поставят основата  в познанията на най-малките представители на нашата община в тази област. Директорът на детската градина, г-жа Ивелина Аврамова допълни, че децата от трета и четвърта възрастова група също така се обучават и възпитават по одобрени от МОМН програми, които включват запознаване с различни извънредни ситуации – оказване на първа помощ, бедствия, аварии и т.н. Възпитаниците на ЦДГ „Иглика” проследиха с огромен интерес цялoто обучение, организирано от РСПБВН – гр. Силистра. 

ОБЩИНА СИЛИСТРА ДИРЕКЦИЯ “ХУМАНИТАРНИ ДЕЙНОСТИ” - ПРОЯВИ ПРЕЗ МЕСЕЦ ОКТОМВРИ







         
01.10.,11.30 ч.                                 ►Концерт на Градски духов оркестър, посветен
Площад „Свобода”                      на 72-та годишнина от  подписването на 
                                                         Крайовската спогодба за присъединяването
                                                         на Южна Добруджа към България

01.10.,10.00 ч.                                 Тържествен концерт  по случай 1-ви
с.. Срацимир                                   октомври- Международен ден на възрастните
                                                           хора

01.10.,18.00 ч.                                  Концерт на Школата по изкуства към
Младежки дом                               НЧ„Доростол –1870 г.” за откриване на
Зрителна зала                                 учебната   2012 / 2013 година и по повод     
                                                           Международния ден на музиката

01.10.,18.00 ч.                 ”Музикална магия” –концерт- спектакъл на  
Драматичен театър                       музикална студия ДО РЕ МИ и B2 Балет,  по   
                                                          случай 1-ви октомври- Международен ден на  
                                                          музиката
 
01.10. 2012 г.                  Писмена фактографска справка по случай 
РБ „П. Павлович”                        1 октомври 1940 –72 години от освобождението 
 Краезнание                                    на  Силистра и Крайовската спогодба. 
 
 
01- 04.10. 2012 г.                    ►„Силистра-2012”–Юбилейна филателна изложба   
РБ „П. Павлович”                        по повод 65 години от основаване на филателно    
                                                         дружество „Димитър Дончев” –Силистра

01- 15.10. 2012 г.                    ► ИЗЛОЖБА - Поетичен калейдоскоп
РБ „П. Павлович”
                     
 
 
01– 26. 10. 2012 г.                       Общински състезания по футбол за ученици –   
Стадион „Доростол”                     основен етап на Ученическите игри през    
                                                           учебната 2012/2013 
                 

04.10.,17.00 ч.                             ► Изложба  „Човек и природа”- 16-то издание на 
Фоайе                                                на пленера „Ветрен 2012”
Драматичен театър                                    

05.10.,15.00 ч.                             ► Тържествено откриване на учебната 2012-2013 г.
Двора на ОДК


10.- 30.10. 2012                           ► Изложба  по повод 250 г. от написването на  
 РБ „П. Павлович”                        “История славянобългарска” и  290 г. от
 Читалня                                          рождението на Паисий  Хилендарски

13.10.2012 г.                              Празник „Земята и хората – 2012”
с. Бабук, пред
читалището

15.10.,17.00 ч.                             ►Изложба – живопис- Мария и Валери      
Художествена галерия                  Върбанови


18.10.,16.30 ч.                             ►”За  Русия от А до Я”–разкази на чаша руски чай
РБ „П. Павлович”
Детски отдел

18.10.,17.30 ч.                             ►„Руски, украински и балкански ритми”-камерен     
 РБ „П. Павлович”                       концерт на Стоян Дечев , Григор Шопов и 
Зала „Диоген Вичев”                   приятели


24.10.,17.30 ч.                             ►Концерт на фолклорна група
Младежки дом                              „Съпричастие” към Център за рехабилитация и        
Зрителна зала                                интеграция на хора с увреждания


25.10.,  17.00 ч.                           ►Изложба - живопис на Йордан Маринов
Художествена галерия

 
30.10.,19.00 ч.                 „Час на класа” – представление  на театрално  
 Драматичен театър                      студио ”Питър Пан”  към ПГСУАУ „Атанас                    
                                   Буров 
 
31.10.,19.00 ч.                                   ►Областен конкурс за детско литературно                     
ОДК                                               творчество "Духът на българина"

 


вторник, 25 септември 2012 г.

www.24chasa.bg: Силистра става пилотно пристанище за подобряване на навигацията


Пристанището в Силистра е първото в страната, където ще се пробва по-добра навигация на базата на модерна транспортна логистика и използване на т.нар. мултимодален потенциал. Идеята е да се включат и прилежащите към пристанищата територии. Подобни проекти се реализират или се предвиждат в средните по големина градове от Югоизточна Европа. За реализацията на проекта община Силистра подписа договор за национално съфинансиране по проекта DaHAR „Развитие на вътрешните пристанища по р. Дунав”. В него Силистра е партньор на община Дунауйварош от Унгария. Взаимодействието на двете общини не е първото по рода си. Преди година община Дунауйварош подари на силистренци архитектурния комплект за новия си мост над река Дунав, минаващ през унгарския град, побратим на Силистра. Общият размер на бюджета на проекта е близо 2 млн. лева. Друг ефект от него ще бъде изготвянето на т.нар. приоритетни мрежи, предвидени в Зелената книга на ЕС за Трансевропейска мрежа за транспорт. Междувременно кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов е направил постъпки пред правителството гражданският порт на граничния град да бъде предоставен за експлоатация от общината. В момента той е към държавната структура „Морска администрация-речно корабопрлаване”. Предишното правителство бе уредило този проблем, но в първите месеци на новото управление решаването му бе осуетено.

http://www.24chasa.bg: Оставят ни ориенталския тютюн


Министърът на земеделието Мирослав Найденов е получил уверения от Брюксел, че подготвяните промени вдирективата за тютюневите изделия няма да засягат ориенталските сортове. Комисарят по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали е потвърдил позицията официално и пред Мирослав Найденов, който участва в редовния Съвет по земеделие. У нас над 200 хиляди души се препитават именно от производството на ориенталски тютюн. Междувременно производители и търговци прогнозираха с до 20 процента по-високи изкупни цени на тютюна тази година, съобщи бТВ. Реколтата е по-качествена, но заради сушата, добивите ще са по-ниски от миналогодишните.

"24 часа": Научна конференция в Силистра „20 години възстановена Доростолска епархия”


         Епархийският съвет на Доростолска епархия взе решение да проведе научна конференция по повод 20-ата годишнина от възстановяването на епархията, съобщи проф. д-р Георги Атанасов от РИМ-Силистра, дългогодишен член на съвета. На 4 ноември т.г. е научният форум, първи по рода си в  крайдунавския град през последните десетилетия. В Силистра епархия има още от около 390 г. в рамките на тогавашния Дуросторум в рамките на Римската империя. Тя е съществувала неизменно до 1871 г., когато център на епархията става град Русе. 120 години по-късно започва борбата на силистренци за възстановяване на епархията, което е факт от Петия църковно-народен събор през 2001 г. Научната конференция ще бъде предшествана в края на октомври с отбелязване на 3-годишнината от кончината на първия доростолски епарх в новото време, митрополит Иларион. Той е родом от град Елена и е потомък на видни възрожденци. Автор е на над 30 книги и целия си живот е отдал на БПЦ.


"24 часа": Алпинисти ще стягат панели на опасен жилищен блок




         Живущите в блок „Север” 22 в силистренския квартал „Деленките” ще наемат фирма, осъществяваща алпинистки услуги, за да успеят на сгода да стегнат свличащите се панели на терасите на 7-етажния жилищен блок. В късния следобед в неделя тераса на първия му етаж с размери 8х1 м се свлече и по чудо нямало хора наоколо, за да пострадат при инцидента. „Дойде комисия от община Силистра, лично посети местопроизшествието и зам.-кметът по УТ Ивелин Лозев, за да упътят хората как да постъпят внеприятната за тях ситуация”, каза за „24 часа” Денчо Георгиев, кмет на Айдемир, към което се числи кварталът. Според него хората били много уплашени, защото, когато терасата паднала, толкова силен бил тътенът, че им се сторило как анасьорът пропада. Общинарите първо щели да изготвят становище, на базата което ще се гради и професионалното им предписание. Първоначалният оглед подсказал, че най-добре и най-изгодно е т.нар. анкериране на панелите, т.е. стягането им с болтове, за да бъдат трайно укрепени. В противен случай ръждата щяла да продължи да разяжда планките на винкелите, след което бетонните панели с арматура в тях щели да падат една след друга. На практика 27 години след изграждането на панелките конструктивните условности на въпросния блок го направили с времето опасен.


"24 часа": Касовите апарати стопяват занаятчиите в България


   

      Занаятчиите в България се топят след въвеждането на изискването да се вържат с касови апарати към НАП, показва статистиката в Силистра. До преди 1-2 години близо 200 са били занаятчиите в местната камара. При пререгистрацията те са не повече от 60. Сред тях предимно са фризьори, бръснари и часовникари. В „групата” не са бояджии, автомеханици, вулканизатори, златари, бижутери и др. Някои и по причина на промяна в професионалния им статус. Те вече не са занаятчии, защото принадлежат към отделни обособени професии. На практика само за една година занаятчиите в Силистренско са с 1/3 по-малко, благодарение на властови упражнения, наложили нови модели на поведение на хората със сръчни ръце, наследили уменията на предците си. Част от пренебрегнатите, сред които шивачи, обущари, монтьори на велосипеди и др. веднага завили към сивия сектор, тъй като нямали възможност да се приспособят към новите изисквания. Така в градове като Силистра остават занаятчии в отелни „категории”, които на практика ще работят без конкуренция. В момента един-единствен е тенекеджията, както и жена кожухар на 80 години, а само двама са часовникарите. За разлика от съседна Турция, където отношението към занаятчиите е едно и също от 200 години насам. По ирония на съдбата точно от юг е снабдяването с инструменти на шивачи, бижутери и часовникари. Най-често заинтересованите сами пътуват до Истанбул, за да си напазарят съвременна техника, тъй като междувременно умряло и дистрибуторството й. Преди години пътуващи търговци достигали до най-крайните точки на страната, за да предлагат рядката стока, но вече и това станало не изгодно. Някои по-оправни занаятчии си спестявали пътя до турския мегаполис с доставка по интернет.

"24 часа": В Силистра гонят лисица по жилищен прозорец




Граждани от Силистра потърсили помощ от тел. 112 заради лисица, покатерила се на един от прозорците на втория етаж в жилищен блок по ул. „Филип Тотю” в крайдунавския град, съобщиха от ОДМВР. Блокът е на една пряка от местния футболен стадион и на стотина метра от най-близкото лозе. Най-вероятно оттам е дошла лисаната, но не е ясно как се е покатерила на втория етаж на балкона на блока. Тя била забелязана малко след полунощ и се  предполага, че е нацелила отворената врата на кооперацията. След позвъняването за помощ специалисти на „Спасителна дейност” и пожарникари се отзовали своевременно, но не успели да догонят лисицата, която избягала в тъмнината.

Седмица на отворените врати в МБАЛ-Силистра


ФО на „МБАЛ Силистра” АД ПРОВЕЖДА втората за годината ,,Седмица на отворените врати’’  до 28.09.2012 г. вкл. В този период на всички желаещи ще се извършва безплатен скрининг на риска за туберкулоза, консултации , прегледи и изследвания за туберкулоза. Седмицата на отворени врати е част от дейностите по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България  и Програма ,,Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
 Д-р Д. Костадинова, изп. директор на ,,МБАЛ Силистра АД”, д-р Св. Андреева, DOTS мениджър за област Силистра

"24 часа": Под 100 са заявленията за енергийно обновление в българските домове


            Под 100 са заявленията за енергийно обновление в българските домове, става ясно от статистиката за всички райони за планиране в България във връзка със започналата информационна кампания, първо в Свищов, после и в други градове. Русе, Велико Търново, Пазарджик и Панагюрище са сред първите от 36-те града, където ще отидат проектните мениджъри, за да разяснят правилата и възможностите за енергийно обновление. Инфокампанията ще продължи до 3 ноември т.г. „Общо 93 са заявленията в цялата страна, като 11 от тях са в Северен централен район с център Русе, но нито едно от тях не е в Силистра", каза пред медиите в крайдунавския град Никола Кибритев, проектен мениджър за района. Досега са назначени петима проектни мениджъри и четирима изпълнители за обследвания, вкл. в София. Най-голям брой - общо над половината от заявленията, са в два от районите - Североизточен и Южен централен. Над 2 500 са обаче консултациите в страната по темата. Есента на 2014 година е последният срок, в който ще може да се кандидатства от живеещите в блоковете над три етажа с поне 6 жилищни помещения за 50% финансиране на саниране на жилищни сгради.

"24 часа": В Деня на диалога общинари от Крайдунавска Добруджа поискаха различно финансиране на общините за зимно поддържане на пътищата




В Силистра се проведе 13-ият Ден на диалога на местните власти, държавните институции и представителите на законодателната власт на парламентарно ниво. На него присъстваха общо 70 души. Участваха кметовете на общините Силистра, Дулово, Главиница и Ситово. Както и председателите на общински съвети в същите общини. От петимата народни представители от 20 МИР-Силистра - от ГЕРБ, ДПС и БСП, само Стефан Господинов от ПП ГЕРБ участва в обсъжданията.
Сред най-големите проблеми бе посочена работата с В и К ООД-Силистра, който е т. нар. воден регулатор в областта. 51% е държавната собственост в него и то не желаело да стопанисва създадените пречиствателни станции. Общо 4 са те в областта, а предстои изграждането на още толкова. Подобни проблеми има и при усвояването на средства за подмяна на водни инсталации, тъй като общините не са субекти при кандидатстване с проекти. Общинарите се оплакват също, че с наличните средства не могат да експлоатират съоръженията – пречиствателни станции и канализационни клонове. Това щяло да накара добруджанските кметове да спрат от действие работещите от тях.
Новото законодателство не продължавало процеса на децентрализация, а отново централизирало финансите. Срещу това представителите на местната власт рязко се противопоставят. Притеснителни са и новите срокове за обсъждане на проекта за бюджет на всяка община – от 30 той се намалява на 20 дни. В това време влиза и публичното му обсъждане в общините.
В Деня на диалога стана дума и за необходимостта от напасване на българското законодателство към европейското по отношение на кандидатстването и и реализацията на проекти към различни програми на ЕС. Някои кметове поставят въпроса и за контрола на средствата при управлението на финансите от страна на т. нар. второстепенни разпоредители с бюджета.
Актуална е темата и за зимното поддържане във връзка с дългогодишната уравновиловка: колкото пари на южната община Сандански, където няма сериозни зими, толкова и на Силистра на север, където обикновено зимите са трудни и дълги. Пример: в Сандански са изхарчили миналата зима 5 хил. лв, а в Силистра 440 хил. лв, а са имали еднакво предварително разпределение – по 42,5 хил. лв. Правело впечатление, че еднакви са сумите на кв. м. за поддържане на пътищата от републиканската пътна мрежа (500 км в Област Силистра) както през зимата, така и през лятото.
За област Силистра тази година голям проблем се оказало и нереализирането на т. нар. обществена поръчка за пръскане срещу комари. Четири от общините в областта имат излаз на река Дунав. Със съдействието на Асоциацията на дунавските общини бе уредено правителството да задели около 1 млн. лв за пръскане на комари във всички крайдунавски области. За целта бяха проведени обществени поръчки. В областната управа в Силистра в поръчката участваха 4 фирми, като една от тях бе от Силистра, спечелила търга. През м. август поръчката е обжалвана и месец по-късно все още няма информация от Комисията за защита на конкуренцията какви решения са взети по тях. Така явно става ясно, че тази година държавата няма да пръска срещу комари. Два пъти пръскахме със свои средства, а фирмата, която наехме още веднъж го направи като дарение, като така решихме проблема, макар и частично, обясни кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов.
Догодина имаме уговорки с правителството парите да бъдат отпуснати още през м. март-април, за да започнат навреме обществените поръчки, обясни народният представител Стефан Господинов, нееднократно занимаван по въпроса от кметовете в Силистренския край. Той е сред авторите на предложението за законодателна промяна в ЗОП. Примерно, фирма, обжалвала повече от три пъти в рамките на една година решения за проведени обществени поръчки, да влиза в т нар. черен списък и да не бъде дипускана в конкурси за други обществени поръчки. Целта е да не се пресича работата в държавата и общините при провеждане на конкурси по този закон.

понеделник, 24 септември 2012 г.

Денят на диалога в град Силистра



На 24 септември (понеделник), в салона на Община Силистра се проведе Денят на Диалога – една традиционна инициатива на НСОРБ, която всяка година дава гласност на актуалните проблеми в общините на Република България. Опорните теми в дискусията, бяха конкретизирани от инж. Ивелин Лозев – зам. кмет „Устройство на територията  и общинска собственост“. Представителите на общините акцентираха върху промяната на проекта на Закона за публичните финанси, общинския бюджет и неговото рационално приложение, адекватното усвояване на финансите по европроектите и промените, които предстоят във водния сектор. Г –жа Ангелова, представител на НСОРБ отбеляза, че има притеснителни текстове в проекта на Закона за публичните финанси. Тя даде пример с текстове от проектозакона, които си противоречат и сподели мнение, че би трябвало да се забрани сключването на дългосрочни договори. Друга актуална за нашата община тема за дискусия беше намаленият през 2010 г. праг  за поемане на дълг – от 25% на 15%. Мирослав Калинов – директор на дирекция  „Финанси“ при Община Силистра постави на вниманието на присъстващите въпроса за увеличение на средствата за финансиране за зимното поддържане минимум със седем милиона лева. Средствата, отпуснати през миналата година бяха недостатъчни за нашия регион. Един от най-активните в Деня на диалога беше кметът на община Ситово, инж. Николай Неделчев, който взе участие в обсъждането на проблема с битовите отпадъци и канализационните колектори на пречиствателните станции. В дискусията бяха обсъдени средствата и начините за борба с комарите, като кметът на общината д-р Юлиян Найденов посочи нерационалното спрямо времевия диапазон усвояване на отпуснатите средства и забавянето на провежданите процедури по Закона за обществените поръчки.   Народният представител Стефан Господинов направи предложение, което да гарантира спазването на финансовата дисциплина: „да се разработи и приложи софтуерен продукт за ограниченията в действащата нормативна уредба, нарушенията на определени заложени показатели да се санкционира автоматично“. Като за финал от домакините бе отправена покана за продължаване на диалога чрез заявена активност при обсъждането на проекти на промени в законодателството и отправяне на предложения по конкретни проблеми.

МРРБ стартира в Силистра информационна кампания по проект „Енергийно обновяване на българските домове”





            24 септември 2012 г. На пресконференция днес в град Силистра Министерство на регионалното развитие и благоустройството официално постави началото на информационна кампания по проект BG161РО001-1.2.01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове”. В нея взеха участие Юлиян Найденов – кмет на община Силистра, инж. Ивелин Лозев – зам.кмет „Устройство на територията и общинска собственост“, Валери Георгиев - координатор по проекта от община Силистра, както и Никола Кибритев и Димо Бодуров - представители на Проектния мениджър за Северен Централен район. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Проектът обхваща 36 градски центрове и е с продължителност три години (2012-2015 г.). Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв. „Целта на информационната кампания, която стартираме днес в Силистра, е да успеем да запознаем повече хора с предимствата и възможностите на проект „Енергийно обновяване на българските домове”. Стремежът ни е да сме в услуга на гражданите, да успеем да им помогнем с експертни консултации и съвети, така че да ги активизираме и да улесним максимално процеса по кандидатстване по проекта'', каза Юлиян Найденов – кмет на община Силистра .

Информационни дни по проекта в град Силистра ще се проведат в периода 24-26 септември 2012 г. от 15 до 19 часа на следните локации:

ü      24 септември - пл. Свобода, пред банка ОББ
ü      25 септември - пл. Свобода, до "Старата липа"
ü      26 септември - Дунавски парк

По време на информационните дни представители на дирекция „Жилищна политика“, на Проектния мениджър и на Фонда за жилищно обновяване ще са на разположение на гражданите и ще отговорят на всички въпроси на заинтересованите да обновят домовете си. „Много скоро гражданите сами ще усетят ползите от енергийното обновяване на жилищните сгради, което ще им осигури по-добри условия на живот и ще повиши качеството на жизнената среда. Намаляването на разходите за енергия над 50 %, удължаването на живота и експлоатационната годност на сградите, както и повишаването на цената на имотите са само част от предимствата на проекта, каза Никола Кибритев проектния мениджър. За всяка одобрена сграда собствениците ще получат финансова помощ до 50% от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда. От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност, както и разходите за проектните мениджъри. Във връзка с реализирането на проекта Фонд за жилищно обновяване ще подпомага процеса по обновяване чрез предоставяне на заеми/банкови гаранции. Неговата цел е да подпомогне сдруженията на собствениците или отделните собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от бюджета за обновяване на съответната сграда/блок секция. Основните критерии, на които трябва да отговаря сградата, са: да е многофамилна жилищна сграда и да е предназначена за постоянно обитаване, в която най-малко 60 на сто от нейната разгъната застроена площ се заема от жилища и която е с 6 или повече обособени самостоятелни обекти с жилищно предназначение съответно на 3 и повече етажа; сградата да е проектирана преди 26 април 1999 г.; сградата да се намира в град Силистра.


Допълнителна информация

Проект BG161РО001-1.2.01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове” се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Р България. Бенефициент по проекта е дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ.
В рамките на проекта ще бъдат организирани четири информационни кампании – една през 2012 г., две през 2013 г. и една през 2014 г.

От "24 часа": В Силистра ръждясали планки срутиха тераса

            Тераса на апартамент в силистренския кв. „Деленките” се срути  заради ръждясали планки на винкел и по чудо се размина без пострадали. Инцидентът е станал към 17 часа в неделя на първия етаж в един от блоковете с общото име „Север”. Винкелите са по 6 мм и се държат на планки, чиито заварки вече са корозирали и не са издържали тежината на пълнежа от бетон и арматура”, каза за „24 часа” кметът на село Айдемир Денчо Георгиев. Кварталът се води в рамките на селото и в него живее половината му население. Терасите на съседните блокове са от друг тип и не можело да има повторение на инцидента. „Терасата е на първия етаж и е с размери 8 х 1 м, тъй като на нея излизат и двете големи стаи на жилището, обитавано от бедно семейство”, обясни ден по-късно Веселина Томова, домоуправител в блока със 7 етажа. „Пратихме комисия от общината, за да оцени обстановката и да направи предписание на живеещите да вземат мерки”, заяви зам.-кметът по УТ Ивелин Лозев. Блокът е граден като ведомствен през 1985 г., за да обслужва работещите в тогавашния Лесо-промишлен комбинат. В онези години в квартала са живеели руснаци, финландци и представители на други държави, конкултирали изграждането на комбината за преработка на дървесина. По-късно жилищата са изкупени от живеещите в тях.
www.24chasa.bg